*Nettavisen* Nyheter.

MC-ambulanse tilbake

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)

Etter å ha hvilt i knappe to år er mc-ambulansen tilbake på veiene igjen.

28.07.09 13:50

Både i 2006 og 2007 ble det gjennomført et prøveprosjekt med motorsykkelambulanse i Oslo og Akershus. Men i fjor ble Norges eneste ambulanse på to hjul stående i garasjen grunnet dårlig økonomi.

Nå er den imidlertid tilbake på veiene igjen.

– Vi har fristilt to personer, en i 100 prosent stilling og en i 50 prosent stilling fra vanlig ambulanse for å bemanne motorsykkelen fra juni og ut august. Det er utnytting av overskytende paramedickompetanse i sommer, sier seksjonsleder Terje Gulliksen ved Ullevål universitetssykehus.

Frakter ikke pasienter
Den viktigste egenskapen til motorsykkelambulansen er at den kommer seg raskere fram i køer. I prøveperioden kom motorsykkelen i gjennomsnitt to til tre minutter før bilambulansen, og i enkelte tilfeller hele 15 minutter før bilambulansen.

– Jeg kan for eksempel ta en snarvei over en gangbro som gjør at jeg sparer verdifull tid og kommer raskere frem til pasienten, sier paramedic Thor Raymond Oldernes, en av de to som håndterer motorsykkelen.

I tillegg til at motorsyklene i de fleste tilfellene kommer raskere fram og kan utføre livsviktige nødhjelp, gir motorsykkelambulansen og en ekstra person på skadeskadet med medisinsk kompetanse. Og det er fortsatt bilambulansen som frakter pasienten.

– Jeg kan være støtte for ambulanse hvis de trenger en ekstra hånd både på skadestedet og ved transport til sykehus. Ofte trenger man to personer bak i ambulansen når det er pasienter med hjertestans eller som er veldig dårlige, sier Oldernes.

Håper på egne kurs
Motorsykkelen rykker også ut på såkalte vurderingsoppdrag.

– Da kan jeg reise dit for å gjøre en første vurdering, og være hos pasienten til ambulansebilen kommer. Selv om det ikke er helt akutt kan pasienter være engstelige og jeg kan berolige mens vi venter, forklarer Oldernes.

Gulliksen sier at de på sikt ønsker at Prehospital divisjon å holde egne kjørekurs (adoptert fra politiet) med egen instruktør, har egnet service avtaler og faste ansatte som rullerer på motorsykkel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.