*Nettavisen* Nyheter.

Mc Donald’s fries – verre enn sitt rykte

For kort tid siden offentliggjorde Mc Donald’s at deres basisprodukt pommes frites inneholder 30 % mer av de skadelige transfettsyrene enn før antatt.

For kort tid siden offentliggjorde Mc Donald’s at deres basisprodukt pommes frites inneholder 30 % mer av de skadelige transfettsyrene enn før antatt. Det betyr at du får i deg 8 gram transfettsyrer i en stor porsjon av de fristende potetstrimlende. I tillegg får du en formidabel porsjon høyglykemiske karbohydrater på 50 gram. Det tilsvarer 25 sukkerbiter. Det er mulig å unngå transfettsyrene i fremstilling av pommes frites, men Mac Donalds vil ikke risikere å tape kunder ved å endre på dette produktet.

Hvor mye er farlig?

Det kan tyde på at et daglig inntak av transfettsyrer på 5 gram øker risikoen for hjertesykdom med 25 %. Det er ikke et krav om å merke innhold av transfett i matvarer i Norge, men du kan se etter ingredienser som «delvis herdet vegetabilsk fett/olje» eller «delvis hydrogenert fett/olje» på matvarenes varedeklarasjon. I frityrstekt mat som du kjøper på gatekjøkken og i fast-food restauranter er det stor sannsynlighet for at denne fettypen blir brukt i tilbereding av maten. I tillegg inneholder suppe- og sauseposer ofte transfett. Bakefett som brukes i kjeks, boller og kaker med lang holdbarhet skjuler også en del transfett.

Transfett finnes også naturlig i maten

Transfett finnes naturlig både i melkeprodukter og i fettet fra kjøtt, men dannes også ved bearbeiding av planteoljer. Transfettsyrene som finnes naturlig i mat er forløpere for de populære CLA-fettsyrene som muligens har gunstige helseeffekter. Dette er ikke endelig dokumentert, men det forskes fremdeles iherdig på CLA-fettsyrer. Transfett som fremstilles fra planteoljer har derimot ikke vist seg å ha noen gunstige helseeffekter, snarere tvert imot.

Hvordan dannes transfett?

Transfett dannes når flytende oljer gjennomgår en såkalt delvis herding, der oljen utsettes for høy temperatur og høyt trykk, hydrogengass og en metallkatalysator. Delvis herding benyttes i industrien for å lage margariner med en fast konsistens. Slike harde margariner har nemlig gode bakeegenskaper, er billige og gjør at bakervarene har lang holdbarhet. Alt dette er selvsagt fordelaktig for industrien. Herdingsprosessen gjør at fettsyrene i oljen endrer struktur og dermed oppfører de seg også annerledes i kroppen. Naturlig fettyper som kokosfett og meierismør har en fast konsistens ved romtemperatur. I disse produktene er det hovedsakelig mettede fettsyrer som altså ikke endrer struktur ved oppvarming.

Velg klokt

Dersom et besøk på Mc Donald’s er noe du ikke vil gi opp, så gå for all del dit innimellomm. Det viktige er at fast-fodd ikke er en del av hverdagsmatvanene dine. Samtidig er det viktig at du er klar over hva maten du får servert slike steder faktisk inneholder. Du kan også gjøre kloke valg på en slik restaurant, som å velge en hamburger med salat eller knaskegulrøtter ved siden av, drikke vann, vann med kullsyre eller lettbrus, og unngå pommes frites. Selvom hamburgeren ikke er «helsekost», er i hvertfall tilbehøret mer næringsrikt. I konkurentens restauranter, Burger King finner du faktisk den sunne hamburgeren Fedon King med langt mer fiber, protein og lavglykemiske karbohydrater i brødet. Sammen med en salat, et dette et sunt måltid for deg som vil spise et balansert måltid også når du er på fast-food restauranten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.