MC-protest foran Stortinget mot polititrakassering

Foto: Løchen, Per

14.09.13 17:05

Et helt miljø blir trakassert av politiet basert på at noen få enkeltpersoner er kriminelle, var budskapet fra flere hundre MC-klubbmedlemmer som møtte opp foran Stortinget lørdag.

De hadde med seg lister over hvor mange av medlemmene i norske MC-klubber som er straffedømt. De skal overleveres det nye Stortinget.

– Oversikten viser at det er veldig få av oss som er straffedømt de siste fem årene, sier leder Atle Jørgensen i paraplyorganisasjonen Payback Norge til NTB.

Han mener at etter hvert som miljøet har blitt eldre, har kriminaliteten gått ned.

Føler seg forfulgt
Det har ikke enkeltpersoner i viktige posisjoner i Politidirektoratet og Kripos fått med seg, og de overdriver problemene med kriminalitet i MC-miljøet, hevder Payback.

– Dette er trakassering. De bør tenke seg om før de kaller en hel gruppe mennesker for kriminelle basert på handlingene til noen få, legger Jørgensen til.

Organisasjonen, der de fleste motorsykkelklubber i Norge er med, har engasjert advokat John Christian Elden.

– Dette er vanlige mennesker som vil kjøre motorsykkel. Det finnes ingen MC-krig, slik politiet forsøker å fortelle politikerne, sier Elden til NTB.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Løchen, Per

Mange deltok
Arrangørene av søndagens markering anslår at mellom 400 og 500 motorsyklister fra hele landet, deltok. Første samlet bikerne seg på Alnabru, før de kjørte i samlet flokk gjennom Oslo sentrum og til Stortinget.

– I 2008 sa politiet at kriminalitet i miljøet ikke lenger var et stort problem. Men i en handlingsplan i 2011 blir vi utnevnt til samfunnsfiende nummer én. Vi vil gjerne vise at dette bare gjelder noen få enkeltpersoner, sier Rune «Supern» Oslgaard til NTB.

Hells Angels-talsmannen hadde lørdag sin 17-årsdag som medlem i klubben. Han innrømmer at det finnes enkelte kriminelle i miljøet, men sier at det ikke er klubbene som legger til rette for lovbruddene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Løchen, Per

– Jeg kan med 100 prosents sikkerhet si at klubbene ikke driver organisert kriminalitet, sier Oslgaard.

Grov kriminalitet
Politidirektoratet ville ikke kommentere påstandene fra MC-markeringen lørdag.

I sin siste rapport om organisert kriminalitet skriver Kripos at det såkalte «1 %-miljøet» i Norge ekspanderer, og at klubber som Hells Angels, Bandidos og Outlaws «er med på å underbygge kriminalitet».

De skriver videre at «MC-miljøet er generelt forbundet med narkotikakriminalitet, grov vold, trusler og trakassering», og at klubbene gjennom sine internasjonale nettverk bidrar til lovbrudd på tvers av landegrenser. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.