Gå til sidens hovedinnhold

McCain drøfter Ukraina med Søreide

Ukraina var naturlig nok det viktigste temaet da forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) mandag fikk besøk av senator John McCain fra USA.

Oslo (NTB-Nils Myklebost): – Han var interessert i de norske vurderingene av situasjonen i Russland og Ukraina. Eskaleringen vi har sett i løpet av helga, har gitt ytterligere grunn til bekymring, sier Søreide til NTB.

Ifølge Søreide er McCain interessert i hvordan Norge forholder seg til situasjonen, både fordi han har besøkt Norge før, blant annet Svalbard, og fordi han er klar over vårt naboskap og konstruktive samarbeid gjennom mange år med Russland.

McCain er republikaner og er ofte kritisk til Obama-administrasjonen, ikke minst i utenrikspolitikken der han mener president Barack Obama er for forsiktig.

Men det er også en gammel regel i amerikansk politikk at man ikke kritiserer presidenten når man er utenfor landets grenser: «Politics stops at the water's edge».

Tar på alvor

– Hovedbudskapet hans er at dette er en situasjon amerikanerne tar på stort alvor, og hvordan han formulerer seg i USA eller andre steder, får så være, sier Søreide.

– Men han gjør det klart at det er viktig for amerikanerne å engasjere NATO, og også å få europeiske land til å være forent når man diskuterer sanksjoner, sier hun.

Amerikanerne, ikke minst i opposisjonen, har vært skuffet over at EU ikke har vist vilje til å bruke sterkere krutt, men så har ikke USA et like stort økonomisk samkvem med Russland som de europeiske landene har.

Søreide framholder likevel at USA og EU foreløpig har opptrådt enhetlig overfor Russland i forbindelse med Ukraina.

Raske endringer

Søreide påpeker at situasjonen i det østlige Ukraina er labil og at det er vanskelig å spå hvordan den vil utvikle seg.

HTML EMBED

– Situasjonen utvikler seg fra dag til dag og fra time til time. For bare en uke siden så det ut til å roe seg, men så blusset det opp igjen i helga, sier hun

– Det som er viktig å påpeke, er at Russland har vist vilje til å bruke militær makt til å endre grensene i Europa, men samtidig at det ikke er åpenbart med en militær intervensjon, sier hun.

Hun sier at måten Russland nå går fram på er et eksempel på hvordan destabilisering internt i Ukraina, kombinert med en trussel i form av militær makt utenfor grensene, kan føre til et ønsket resultat.

Politisk løsning

Søreide understreker at det er uhyre viktig å få på plass en løsning med politiske midler, og hun peker på forhandlingsmøtet torsdag i Genève der både Russland og Ukraina etter planen skal delta.

Søreide peker også på at Norge er opptatt av å bruke situasjonen i Ukraina til å reetablere det hun sier har vært en mangelvare i NATO i mange år med utenlandsoperasjoner, nemlig evnen til å utøve kollektivt forsvar når det trengs.

– Det er ikke fordi vi ser en umiddelbar russisk trussel, men fordi NATO ganske enkelt skal være i stand til å utøve kollektivt forsvar om det skulle være nødvendig, sier hun. (©NTB)

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken