*Nettavisen* Nyheter.

McCain er vinneren

Foto: Scanpix/Reuters

John McCain vant republikanernes primærvalg i Florida. Etter en forsmedelig tredjeplass ryktes det at Rudy Giuliani vil stille seg bak McCain.

30.01.08 09:16

Primærvalget i Florida utviklet seg til å bli en ekte valgthriller der verken første- eller tredjeplass var sikre. John McCain og Mitt Romney knivet om førsteplassen, mens Rudy Giuliani og Mike Huckabee slåss om tredjeplassen.

Takket Florida
Etter at over halvparten av stemmene er telt opp er det nå klart at vinneren er John McCain, med 36 prosent av stemmene. Mitt Romney fikk 32 prosent av stemmene.

- Jeg er dypt takknemlig til alle som har arbeidet så hardt for å få dette til å skje, sier McCain i sin takketale. Han omtalte seieren som «sweet».

I sin tale takket han særlig guvernør Charlie Crist, som gikk ut og støttet McCains kandidatur denne helga.

Se video(artikkelen fortsetter under)

213470

- Tusenårets verste valgkamp
For Giuliani ble det en forsmedelig aften med et resultat på bare 15 prosent av stemmene i delstaten der han satset alt på å vinne. Han har gjentatte ganger omtalt Florida som en nøkkelstat i hans valgkamp, men han har falt jevnt og trutt på målingene også der.

Det foreløpige stemmeresultatet fikk en av analytikerne i CNNs valgpanel til å beskrive Giulianis valgkamp som den verste i dette tusenåret - og trolig også i det forrige.

I sin tale sa ikke Giuliani at han ville trekke seg, men han omtalte ved flere anledninger sin kampanje i fortid - noe som ble tolket til inntekt for at han vil kaste inn håndkleet.

Mike Huckabee fikk 13 prosent av stemmene og havner med det på en fjerdeplass.

Samtaler mellom leirene
Ifølge CNN skal det foregå samtaler mellom Giuliani og McCain sine folk. Det kan tyde på at Giuliani vil trekke seg og muligens gå inn for John McCain som Republikanernes kandidat.

Kilder blant begge partenes medarbeidere sier de håper å få på plass en slik avtale allerede onsdag. De to mennene er gode venner og har tidligere drevet valgkamp sammen.

Clinton slo Obama
Det er også klart at Senator Hillary Clinton vinner Demokratenes primærvalg i Florida etter at hun fikk 48 prosent av stemmene i den første valgdagsmålingen. Seieren kan gi henne mer medvind i seilene, men gir henne ingen delegater. Derfor drev ingen av kandidatene valgkamp der, melder AP.

Clinton arrangerte ett massemøte i Florida tirsdag kveld. Neste uke vil hun og hennes sterkeste rival, Barack Obama, drive en hektisk kampanje for å sikre seg delegater i 22 stater.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag