I disse dager utgis en skandalebok som omhandler den amerikanske valgkampen i 2008.

Boken «Game Change» er skrevet av de politiske journalistene Mark Halperin og John Heilemann. Forfatterne har gjengitt en rekke samtaler og ytringer som angivelig skal ha funnet sted i det politiske miljøet under det historiske valget.

- Nå må jeg ta forbehold om at jeg ikke har lest boken og baserer meg på ulike presseoppslag. Men for meg virker det som at dette går mye på hovedpersonene i valgkampen i 2008, og at det spesielt rammer Hillary Clinton og i noen grad John McCain og John Edwards. Mens Barack Obama kommer ganske godt ut av denne boken, slik jeg ser det, sier USA-ekspert Svein Melby, leder av Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier, til Nettavisen.

Fuck. Fuck. Fuck.
Ifølge boken skal Republikanernes presidentkandidat, John McCain, til tider ha latt frustrasjonen gå ut over kona Cindy.

- Fuck you! Fuck. Fuck. Fuck. Fuck, skal McCain ha sagt til kona da hun avbrøt ham midt i en setning.

I tillegg kommer det fram at Demokratenes senatsleder Harry Reid sa at Barack Obama var spiselig for det amerikanske folket ettersom han ikke har en «negerdialekt» og fordi han er «lys i huden».

Les også: Sarah Palin blir TV-stjerne
Les også: - Jeg er svartere enn Obama

Videre blir visepresidentkandidat Sarah Palin fremstilt som en svært naiv person i samtaler som skal ha funnet sted blant republikanerne.

- Dere har masse arbeid foran dere. Hun kan jo ingenting, skal en rådgiver i McCain-leiren ha sagt.

Til tross for negative skildringer på både demokratisk og republikansk side, tror ikke Melby at innholdet i boken vil ha noen stor innvirkning på kongressvalget som avvikles til høsten.

- Det er nok andre tunge ting som vil spille en viktigere rolle. Først og fremst økonomi og arbeidsplasser. Mye av kritikken, skuffelsen og indignasjonen skyldes at ledighetstallene er høye. Det er nok en misnøye som har mye med lommeboksaker å gjøre, sier Melby.

Opptatt av andre ting
Melby mener velgerne vil være mest opptatt av helt andre saker enn innholdet i skandaleboken når de går til urnene til høsten.

- Denne boken er først og fremst en delikat sak for eliten i Washington. Dette er nok bøker som leses av de politiske interesserte. Dette er nok ikke noen bok for alle mennesker, sier han.

Demokratene har på det nåværende tidspunkt flertall i både Senatet og i Representantenes hus. Derfor er det avgjørende for partiet at de ikke mister noen stemmer til Republikanerne.

- Et mellomvalg er ofte negativt for dem som sitter i Det hvite hus. Det er en del som spekulerer på store svinginger. Men jeg vil være forsiktig med å lage noen sikre prediksjoner for det kan skje endringer på den økonomiske siden, og det kan komme rapporter om at det går bedre i Afghanistan enn man forventet. Men også det motsatte kan skje, sier Melby.

Ifølge Melby ligger valgdeltakelsen på 30-tallet, mens ved et vanlig presidentvalg ligger valgdeltakelsen et sted over 50 prosent.

Bill Clinton i dårlig lys
Barack Obama kommer ganske positivt ut i boken «Game Change». Ifølge en lekkasje skal førstedame Michelle ha krevd at ektemannen sluttet å røyke i bytte mot at hun skulle akseptere presidentambisjonene.

Tidligere president Bill Clinton kommer derimot ikke så godt ut, og blir igjen knyttet opp mot rasistiske holdninger.

Da han forsøkte å samle støtte for sin kone Hillary under nominasjonsvalget, skal Demokratenes tungvekter Ted Kennedy ha blitt svært fornærmet. Det skyldes en kommentar fremmet av Bill Clinton hvor han omtalte Obama som en kaffegutt.

- For noen år tilbake så ville denne fyren ha hentet oss kaffe, skal Clinton ha sagt, ifølge boken.

Kommentaren falt i dårlig smak hos Kennedy, selveste løven i Senatet, noe som førte til at han valgte å gi sin støtteerklæring til Obama fremfor Hillary Clinton.

Hillary Clinton skal også i utgangspunktet ha takket nei til jobben som utenriksminister fordi hun ikke klarte å styre ektemannen Bill. Men Obama skal ha sagt at han trengte Hilary og at de heller bare måtte leve med Bill Clintons eventuelle blemmer.

Kilder: The New York Times, Daily Mail, Associated Press.