*Nettavisen* Nyheter.

McCain trakk Terra-saken inn i valgkampen

Norge og Terra-saken ble dratt inn i republikanernes debatt natt til torsdag.

31.01.08 13:04

Boligkrisen i USA var et hett tema under nattens debatt med de republikanske presidentkandidatene.

Senator John McCain ble stilt et spørsmål om hva han ville gjøre for de amerikanerne som ennå ikke hadde mistet boligene sine som en følge av krisen med subprimelånene.

- Jeg tror vi må komme tilbake til det grunnleggende prinsippet hvor man ikke låner ut penger til folk som ikke kan tilbakebetale. Jeg mener at det er noen grådige mennesker på Wall Street som muligens trenger å bli straffet. Jeg tror at vi trenger mer gjennomsiktighet for å forstå hvordan dette kunne skje, slik at vi kan unngå det neste gang, sa McCain.

- Når en by i Norge blir berørt av boligsituasjonen i De forente stater, så står vi overfor et interessant dilemma, sa McCain.

Se video av Terra-omtalen på TV 2 Sumo:(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

213658

Underfinansierte lån
Foranledningen til kommentaren er en artikkel som ble publisert i New York Times hvor journalisten har besøkt en av Terra-kommunene. New York Times-journalisten trekker frem Narvik som et eksempel på en kommune som har investert i underfinansierte boliglån i Citibank gjennom Terra. Narvik har tapt 90 millioner kroner på invisteringer i de amerikanske underfinansierte boliglånene.

McCain går langt i å anklage bankene for å ha opptråd feil i forbindelse med de såkalte subprimelånene, og antyder at lånekontraktene må bli mer forståelige for lånetagere.

- En lånekontrakt bør være på én side, og det bør være store bokstaver nederst på arket hvor det står: Jeg fortsår dette dokumentet, sa McCain.

Giuliani støtter McCain
McCain vant nominasjonsvalgene i Florida tirsdag og ligger godt an til å bli republikanernes presidentkandidat. Onsdag kveld trakk Rudolph Giuliani sitt kandidatur etter nederlaget i Florida og erklærte sin støtteerklæring til McCain. Mye kan bli avgjort når over 20 delstater som holder nominasjonsvalg tirsdag 5. februar. USAs neste president velges 4. oktober 2008.

LES OGSÅ: Veien til Det hvite hus

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag