Gå til sidens hovedinnhold

McConnell kritiserer Trump for planer om tilbaketrekking av styrker i Midtøsten

Senatets republikanske leder, Mitch McConnell, advarer mot å trekke tilbake militære styrker i Midtøsten. Også NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg advarer.

Det er ventet at Trump i løpet av få dager vil offentliggjøre planer om å trekke tilbake 2.000 soldater fra Afghanistan og 500 fra Irak før perioden hans er over i januar.

McConnell mener det vil gi ekstremister en stor propagandaseier og at amerikanerne vender ryggen mot sine samarbeidspartnere i regionen.

Videre sier McConnell at det vil etterlate rom for Taliban å ta over i Afghanistan og at IS og al-Qaida kan bygge seg opp igjen. Han sammenligner det også med USAs «pinlige» tilbaketrekking fra Saigon i Vietnam-krigen i 1975.

Jens Stoltenberg kritisk

McConnell er kjent som en nær politisk alliert av Trump, og det er sjelden han kritiserer presidenten offentlig. Han sier en rask tilbaketrekking vil glede dem som vil USA vondt.

Også NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier at rask tilbaketrekking fra Afghanistan, kan bli dyrt. NATO har redusert sin styrke i landet til 12.000 soldater. Det er dramatisk færre enn for noen år siden.

– Vi står overfor en vanskelig avgjørelse. Vi har vært i Afghanistan i nesten 20 år, og ingen Nato-allierte ønsker å være der lenger enn nødvendig. Samtidig kan prisen for å trekke seg ut for tidlig eller uten samordning bli svært høy, sier Stoltenberg.

Les egen sak i Nettavisens nyhetsstudio her.

Stille i Pentagon

Forsvarsdepartementet har ikke villet kommentere opplysninger i amerikanske medier om at de har mottatt direktiver om å forberede tilbaketrekkingen. Ifølge amerikanske medier kan planene bli offentliggjort allerede denne uken.

Dersom tilbaketrekkingen blir en realitet, vil det kun være igjen rundt 2.500 amerikanske soldater i hvert land. Militære ledere har uttrykt bekymring for at det ikke er nok til å sikre stabilitet.

Å avslutte amerikanske kriger i utlandet har vært et viktig valgløfte for Trump. Han har også tidligere sagt at han vil ha tropper hjem til jul.

(©NTB)

Les mer

Sykepleier kommer med sjokkerende opplysninger om koronapasientenes siste tanker og ord før de dør

Reklame

NÅ: Gjør julegavekupp hos to friluftsgiganter