Mange hadde ventet at miljøpartiet skulle gå på et brakvalg, komme over sperregrensen og øke representasjonen betydelig i Stortinget. Skuffelsen var derfor også nesten total da partileder Une Bastholm måtte erkjenne at partiet ikke kom over grensen på 4 prosent sent mandag kveld.

En landsoversikt tirsdag formiddag viste at MDG hadde en oppslutning på 3,84 prosent og at partiet med det kom til å få tre representanter inn på Stortinget.

Les også: Støre strekker ut hånd til MDG og Rødt

– Desidert minst margin

Tirsdag kveld ble imidlertid flere forhåndsstemmer telt opp av Valgdirektoratet. Partiet hadde sent tirsdag 117.275 registrerte stemmer og hadde økt oppslutningen til 3,94 prosent. Ifølge TV 2s valganalytiker Terje Sørensen manglet MDG da bare 1.747 stemmer fra å nå sperregrensen.

Sørensen mener imidlertid partiet ikke vil nå dette tallet selv om enkelte stemmer fremdeles ikke er telt opp.

– MDG vil nok være det partiet som har havnet under sperregrensen med desidert minst margin. De kan komme ned til rundt 1.500 stemmer unna, sier Sørensen.

Onsdag kl 15.00 er partiet oppe i 117.650 stemmer, med 99,7 prosent talt opp. Gjennom hele dagen har de stabilt hatt rundt 3,91 prosent av stemmene, mens de endelig opptalte stemmesedlene har steget jevnt og trutt. Dermed er det ikke lengre mulig å komme seg over 4 prosent for MDG.

Torkil Vederhus, partisekretær MDG mener fintellingen bekrefter det de har visst siden valgnatta.

– Det blir vårt beste valg noensinne, vi går fra én til tre representanter på Stortinget. Det ble hårfint, og vi skulle selvfølgelig ønske at vi kom over sperregrensa, men vi vokser og retter nå blikket framover, skriver han i en mail til Nettavisen.

Les også: Europamester og milliardær med kraftig spark til Ap

For militante

MDGs ene ordfører, Ørjan Jensen i Vardø, tror partiets spisse og knallharde klimakrav kan være en del av forklaringen på hvorfor partiet skuffet i valget.

Til tross for at FNs alarmerende klimarapport kom like før valget, greide ikke MDG å løfte seg over sperregrensa i årets stortingsvalg.

Norsk debatt: Skjalg Fjellheim: Støres minste problem er hipsterne som foretrekker MDG, heiet frem av NRK og desorienterte medier

– Jeg tror rett og slett at, både i denne valgkampen og den forrige, så har vi på mange måter vært for militante, sier Jensen til NRK.

I hans hjemområde gikk MDG ned 2,7 prosentpoeng. I Nord-Norge sto partiet omtrent på stedet hvil etter valget.

Jensen utdyper at han mener partiet har vært for spisset og stilt for knallharde krav på områder som gjør at partiet oppfattes som litt for ekstremt.

– På den måten klarer vi ikke å komme ut med flere saker, og blir oppfattet som et «ensaksparti». Når man blir oppfattet som for ekstrem, så blir man også irrelevant, sier ordføreren.

Han mener MDGs politikk er veldig god, og at de burde vist fram flere saker.

Les også: Fintelling av stemmer fører til personendringer i det nye Stortinget

– Kontraproduktivt

Den mangeårige MDG-politikeren Jan Bojer Vindheim reagerer på at partiet stilte et ultimatum om å ikke støtte en regjering som vil fortsette med oljeleting.

Ifølge Klassekampen mener Vindheim dette var feil strategi. Ultimatumet ble vedtatt i mai.

– Jeg har hele tida ment at de grønne ikke er modne for å sitte i regjering, så det er bra at det ikke er aktuelt for oss. Men å gå inn i regjeringsforhandlinger med den type ultimatum er kontraproduktivt. At vi skal si at all oljeleting må stoppe, som FN også sier, er selvfølgelig riktig, men dette ultimatum-opplegget fungerte ikke som det var tenkt, sier han.

Vindheim har vært med i partiet siden 1988 og sitter nå i fylkestinget i Trøndelag. Han advarer i tillegg blant annet mot at MDG skal framstå som et parti for en liten, urban gruppe.

Partisekretær Torkil Vederhus forteller at det Vindheim tar opp, skal bli en del av evalueringen av valgkampen.

– Vi gikk fram, men ikke nok fram, sier partisekretæren.

(©NTB)