Både Oslo og Bergen er blant byene som den siste tiden har diskutert såkalte nullutslippssoner. Nasjonalt velger regjeringen å gå sakte frem. De vil i første omgang ha på plass noen statsgodkjente prøveprosjekter i utvalgte kommuner. Et forbud på riksveiene er uaktuelt, melder NRK.

Det irriterer MDGs Une Bastholm:

– Det er helt unødvendig at staten skal sitte og holde igjen. Det må være opp til kommunene selv om de ønsker å opprette nullutslippssoner. Dette er et viktig virkemiddel for mange kommuner, sier hun til NRK.

Les også: Omstridt trefelling i Oslo: - Rart at man klager over at det investeres 130 millioner

Hun mener tiltaket vil sikre god byluft og gjøre byene trygge for barn og andre sårbare trafikanter. Selv om hun erkjenner at mange steder i Norge ikke er egnet for et bensin- og dieselforbud mener hun samtidig at dette ikke er noe regjering og Storting bør legge seg borti.

Les også: MDG krever bitcoin-forbud: – Ødelegger norsk natur

Samferdselsminister Knut Arild Hareide fastholder at et forbud i første omgang kun vil være aktuelt for noen få byer.

– En nullutslippssone er et svært inngripende tiltak, sier samferdselsministeren til NRK, og trekker heller frem bompenger, parkeringspolitikk og lavutslippsoner der det er lov å kjøre bensin- og dieselbiler mot gebyr, som aktuelle virkemidler for kommunene.