Gå til sidens hovedinnhold

MDG ber SV velge side før valget: - Kan ikke få i pose og sekk

MDG-topp Lan Marie Berg mener SV skylder velgerne en avklaring.

Miljøpartiet de Grønne (MDG) utfordrer nå SV og ber partiet velge om de vil sitte i regjering med Senterpartiet eller MDG.

Bakgrunnen er at det i Nettavisens siste stortingsmåling, er flertall for en regjering med Arbeiderpartiet, SV, MDG og Rødt.

- Jeg synes SV og Audun Lysbakken skylder velgerne en avklaring, sier MDGs førstekandidat i Oslo, Lan Marie Berg, til Nettavisen.

Se SV-leder Audun Lysbakkens svar lenger ned.

Les også: Ny smell for Vedum: MDG øyner håp om helt ny regjering

- Ikke i pose og sekk

I målingen får de to regjeringsalternativene Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV - og Arbeiderpartiet, SV, MDG og Rødt - henholdsvis 86 og 85 mandater (85 er flertall).

Dermed mener MDG at det er på høy tid at SV tar et valg.

- Nå må Lysbakken fortelle velgerne og Støre hva SV foretrekker. Han kan ikke få i både pose og sekk. Vil SV løse klimakrisa med MDG, eller forlenge oljealderen sammen med Senterpartiet? spør Berg.

Les også: Støre advarer mot MDG og Rødt: - Det blir veldig brutalt

Den tidligere Oslo-byråden øyner nå håp om MDGs drømmeregjering, der døra er lukket til Senterpartiet.

- Et samarbeid som i Oslo mellom Ap, MDG og SV, sammen med Rødt, seiler opp på målingene og er innenfor rekkevidde. Det kan bli historiens grønneste regjering i Norge, som kan lede oss ut av oljealderen og gjøre Norge til et foregangsland internasjonalt i klimapolitikken, mener Berg.

- Populært i Oslo

MDG-politikeren lokker også med store klimagjennomslag for SV.

- Om SV blir med MDG på å holde Vedum utenfor regjeringskontorene, vil vi kunne få store gjennomslag for en radikal ny klima- og naturpolitikk i Norge, sier hun, og ramser opp sakene hun mener en slik regjering vil kunne få til:

- Der Sp vil åpne flere oljefelt, vil MDG stille ultimatum mot mer oljeleting. Der Sp vil gi folk billigere bensin, vil MDG heller kutte kollektivprisene. Der Sp vil rasere massevis av natur med nye motorveier og skyte ulv, vil MDG gjenoppbygge naturen, sier hun.

Se faktaboks: Sakene MDG mener en Ap/SV/MDG-regjering kan bli enige om.

Berg viser også til byrådet i Oslo, som hun inntil nylig selv var en del av, men måtte gå av etter et mistillitsforslag mot henne. Der styrer SV nettopp sammen med Arbeiderpartiet, MDG og Rødt.

- Vårt felles prosjekt i Oslo er populært. De siste seks årene har MDG sammen med Ap og SV gjennomført miljøpolitikk i Oslo som ingen trodde var mulig, og vi har blitt gjenvalgt med et valgskred, sier hun.

Les også: Krever garanti fra Vedum mot Rødt, MDG og SV

Lysbakken: - Ingen hensikt

SV-leder Audun Lysbakken er imidlertid krystallklar i sitt svar på frieriet fra MDG.

- Jeg mener vi nå ikke trenger flere diskusjoner om alle mulige regjeringsalternativer på rødgrønne side, for det er bare teori fram til vi har valgresultatet, sier Lysbakken til Nettavisen.

Se videointervju med Lysbakken:

- Vi er veldig tydelige på; vi samarbeider gjerne med MDG og Rødt, men vi stenger ingen dører til Senterpartiet heller. Velgerne får avgjøre, og så tar vi det flertallet vi får. For det har egentlig ingen hensikt at vi lanserer en haug med regjeringsalternativer nå, påpeker han.

Han mener det likevel er viktig at SV blir en del av et nytt regjeringsflertall.

- En stemme til SV er en stemme for en rødgrønn regjering, og for et flertall bundet til venstresiden hvor Senterpartiet og Arbeiderpartiet ikke får lov til å holde på med slalåmkjøring og samarbeide med høyresiden, sier Lysbakken, som mandag var gjesteredaktør i Nettavisen.

Les også: Lysbakken lover å reversere «brutale» kutt - avslører skyhøy prislapp

- Hvis du må velge?

- Men hvis du må velge, vil du helst sitte i en regjering med Senterpartiet - eller MDG?

- Det er ikke nå en situasjon at vi kan ta sånne valg. Vi må ta det flertallet vi får. I Stortinget er det MDG og Rødt som oftest stemmer for våre forslag, og vi har et tydelig fellesskap med dem. Men vi har ikke tenkt å stenge noen dører til Arbeiderpartiet og Senterpartiet heller, fordi vi har mye fellesskap med dem også, svarer SV-lederen.

Lysbakken mener alle partiene på rødgrønn siden må tas med om det blir valgseier.

- Vi mener at alle må kunne snakke sammen, og så må poltikkens innhold og ikke navnet på partiene avgjøre hvem som samarbeider til slutt, sier han, og legger til:

- Og så tror jeg det er klokt at partiene slutter å lukke dørene til hverandre.