Gå til sidens hovedinnhold

MDG-Berg advarer: - Et veldig stort ansvar hviler på Støre

Den ferske MDG-politikeren på Stortinget advarer den nye regjeringen.

Se videointervju med Lan Marie Berg (MDG):

STORTINGET (Nettavisen): Mandag foretok kong Harald den høytidelige åpningen av det 166. storting, tre dager før Ap-leder Jonas Gahr Støres regjering presenteres.

Det var også første dag som stortingsrepresentant for Lan Marie Berg (MDG). Hun legger ikke skjul på at hun har store forventninger til Støre og hans kommende statsråder.

- Det er klart vi har store forventninger til det ansvaret som ligger på den nye regjeringen som skal styre de neste fire årene, sier en bunadspyntet Berg til Nettavisen.

Les også: Mímir Kristjánsson strøk på førerprøven - men fikk drømmekomiteen på Stortinget

- Veldig dårlig tid

Den tidligere miljø- og samferdselsbyråden i Oslo, kommer samtidig med en klar advarsel til den nye regjeringen.

- Vi vet vi har veldig dårlig tid for å kutte klimagassutslippene, og ta vare på naturen. Vi skal halvere klimagassutslippene innen 2030, og da hviler det er veldig stort ansvar på Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum, sier Berg.

Selv om MDG havnet under sperregrensen på fire prosent i stortingsvalget, har de styrket stortingsgruppen sin fra én til tre representanter - og vil synes, ifølge henne:

- Vi skal passe på hver dag, og si fra hver gang regjeringen ikke gjør jobben sin.

Les også: Mange MDG-velgere angrer etter valget: - Det er MDGs svakhet

- Er svært bekymret

- Er du skuffet siden SV ikke blir med i den nye regjeringen?

- Det er jo klart at det hadde kunnet bli mer klimagjennomslag, men samtidig er det viktig å sette grensen for hva man kan godta å være med på - og det opplever jeg at SV har gjort her, sier Berg.

SV valgte som kjent å trekke seg fra regjeringsforhandlingene med Arbeiderpartiet og Senterpartiet i Hurdal, fordi de følte de ikke fikk nok gjennomslag for sine saker.

- Da får vi på Stortinget jobbe hardt for at det skal bli mer miljøpolitikk, og vi vet jo at regjeringen også vil være avhengig av et flertall i Stortinget, påpeker hun.

Les også: MDG-byråden lovet å plante 100.000 trær - har plantet 696: - Ikke bekymret

- Er du bekymret for oljepolitikken til den nye regjeringen?

- Ja, jeg er jo svært bekymret for det på grunn av klimaet, og den effekten norsk oljeproduksjon har på klimaet, avslutter Berg.

Onsdag legger Støre og Vedum fram regjeringsplattformen som de har fremforhandlet i Hurdal, før den nye regjeringen blir presentert på Slottsplassen torsdag.