*Nettavisen* Nyheter.

MDG-Berg ut mot regjeringen: - Jeg er veldig bekymret

Bompengestrid:

BEKYMRET: Miljø- og samferdselsbyrå Lan Marie Nguyen Berg i Oslo nekter å redusere bompengene i hovedstaden, og er bekymret for hva regjeringen kommer til å gjøre i sine forhandlinger.

BEKYMRET: Miljø- og samferdselsbyrå Lan Marie Nguyen Berg i Oslo nekter å redusere bompengene i hovedstaden, og er bekymret for hva regjeringen kommer til å gjøre i sine forhandlinger. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

- Ganske spesielt at regjeringen setter seg ned i valgkampen og forhandler om å gjøre det billigere å kjøre bil, sier Oslos miljøbyråd.

16.08.19 17:36

OSLO (Nettavisen): Regjeringspartiene forhandler nå om en bompengeløsning, der Fremskrittspartiets tydelige krav er å redusere bompengene for bilistene.

Det gjør byråd for miljø- og samferdsel i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, bekymret.

- Jeg er bekymret for det, og jeg synes det er ganske spesielt i en tid hvor 40.000 barn og unge har streiket for klimaet, at det regjeringen bruker tida si på er å sette seg ned og forhandle om å gjøre det billigere å kjøre bil, sier Berg til Nettavisen.

Hun mener prioriteringen er betegnende for Erna Solbergs (H) regjering.

- Det sier litt om denne regjeringen, som skryter av at de bygger ut masse motorveier og åpner for rekordmange oljelisenser på norsk sokkel i stedet for å kutte klimagassutslippene, at dette er det de gjør midt i en valgkamp som handler mye om klima og miljø, sier Berg etter åpningen av MDGs valgkamp i Oslo fredag.

- Vil påvirke kollektivtrafikken

Under partilederdebatten i Arendal tidligere i uka, sa Solberg at hun trodde på enighet i bompengeforhandlingene i regjeringen. Men dagen etter sa Venstres nestleder Guri Melby til Nettavisen at det vil bli vanskelig for Venstre å sitte i regjering om bompengene kuttes kraftig, og at de ikke har noe å gi på bompenger.

Klikk på bildet for å forstørre.

NYE BOMSTASJONER: 1. juni åpnet 52 nye bomstasjoner Oslo, som her  og ved Bygdøylokket mot Skøyen på E6. Bomstasjonene har den siste tiden fått FNB til å vokse, og Frp til å kreve lavere bompenger. Foto: Ole Berg-rusten (NTB scanpix)

- Om Frp får det som de vil, så vil det kunne påvirke Oslo der det er ganske mange bomstasjoner. Hvis de krever at bompengene skal ned, hvordan vil du forholde deg til det?

- Jeg er veldig bekymret for det, fordi stort sett alle bompengene i Oslo går til kollektivtransporten. Derfor vil sånne type forslag som kan komme fra regjeringen ha stor påvirkning på kollektivtransporten i Oslo, og ikke minst muligheten vår for å regulere trafikken, sier Berg.

Hun understreker at det er viktig at de får finansiert de store kollektivprosjektene i Oslo-regionen.

- Vi er igang med å bygge Fornebubanen, vi trenger en ny sentrumstunnel i byen og vi er igang med å anskaffe nye trikker, påpeker byråden.

- Alltid noen som vil protestere

Berg sier hun også er urolig fordi «vi har dårligere tid enn noensinne» i klimasaken.

- Og så setter regjeringen seg ned og forhandler om å gjøre det billigere å forurense og kjøre bil. Det synes jeg er beskrivende for regjeringen i seg selv, sukker hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

FOR: Berg mener det er flere i Oslo som er for enn mot bomstasjonene i byen. - Jeg er glad for er at et flertall av Oslos befolkning mener at det å nå klimamålene i Oslo vil gjøre byen vår bedre å bo i, sier hun. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

- Men det er jo fakta at mange er mot bompengene, og reagerer på at det begynner å bli ganske mange bomstasjoner. Forstår du ikke de som mener det?

- Det er flere i Oslo som er for enn mot bomstasjonene, og vi ser jo også at Miljøpartiet de Grønne har gjort det godt på meningsmålingene når denne konflikten har tilspisset seg. Det er nettopp fordi vi er garantisten for fortsatt grønn politikk i byen vår. Og så vil det alltid være noen som vil protestere når det skjer endringer, men det jeg er glad for er at et flertall av Oslos befolkning mener at det å nå klimamålene i Oslo vil gjøre byen vår bedre å bo i, sier miljøbyråden.

- Jeg elsker bompenger

Under MDGs valgkampåpning mandag, påpekte Berg at det vil bli et jevnt valg i Oslo.

- Det står noe på spill i dette valget. Det er et valg mellom grønt og grått i byen vår, og Miljøpartiet er garantisten for at vi fortsatt får en grønn utviklingen i byen i det samarbeidet vi går til valg på, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

TALTE: Lan Marie Nguyen Berg sa at hun elsker bompenger da hun åpnet MDGs valgkamp på utestedet Ingensteds i Oslo fredag. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

I sin tale til sine egne, slo hun dessuten fast at hun ikke vil røre bompengene.

- Som Oslo-borger elsker jeg bomringen, sa hun, og viste til at bompengene gjør byen bra å bo i, siden pengene går til utbygging av blant annet kollektivtrafikken.

- Frp og FNB (Folkeaksjonen nei til mer bompenger, red. anm.) er våre hovedmotstandere. De vil slippe bilen fri igjen på bekostning av folk og miljø, sa Berg.

Nettavisen har spurt Statsministerens kontor om statsminister Erna Solberg (H) vil kommentere saken, men hun er på reise og kan ikke kommentere Bergs utspill.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.