Miljøpartiet de Grønne (MDG) nesten dobler oppslutningen på Nettavisen og Amedias ferske kommunemåling, sammenlignet med kommunevalget for fire år siden.
MDG får en oppslutning på 7,9 prosent i målingen, som er utført av Sentio Research. Dette er fram 3,7 prosentpoeng fra valgresultatet i 2015.
Se resultatene for alle partiene lenger ned.

Sjokkmåling for Siv
- Er helt fantastisk
Samtidig fortsetter Fremskrittspartiet å rase nedover, og er mindre enn MDG, med et resultat på 6,1 prosent. I forrige kommunevalg fikk partiet 9,5 prosent av stemmene.
- Dette er helt fantastisk. Det vi ser nå er et folkeopprør for en bedre klimapolitikk i hele landet, sier MDGs nasjonale talsperson, Una Aina Bastholm, til Nettavisen.
Bastholm karakteriserer det kommende kommunevalget som svært viktig.
- Dette valget er det viktigste som skjer i norsk klimapolitikk de neste to årene. Når regjeringen ikke tar ansvar for å kutte utslipp, så må kommunene gjøre det. Da trenger vi så mange grønne politikere inn i så mange kommunestyrer som overhodet mulig, så vi kan få til klimaomstilling, billigere kollektivtransport og økt livskvalitet i hele Norge, sier hun.
I målingen har Sentio spurt 1000 personer om hva de ville ha stemt om det var kommunevalg i morgen, og målingen er gjennomført i perioden fra 13-18. august. Feilmarginene ligger mellom 1,4 og 3,4 prosent.

Kjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni
Jensen: - Litt utdatert
Frp-leder Siv Jensen påpeker at det dårlige resultatet for Frp er en måling.
- Den kan virke litt utdatert. Jeg skjønner at den er tatt opp til og med søndag. Nå har vi fått to andre helt ferske meningsmålinger de siste dagene som tyder på et helt annet bilde. Uansett er målinger målinger, og valg valg, sier Jensen til Nettavisen.
Det Jensen sikter til, er TV2s måling onsdag, der Frp gikk fram 2,7 prosentpoeng til en oppslutning på 8,8 prosent.
Hun sier de vil fortsette å kjempe for velgerne de neste ukene.
- Vi kommer til å stå på til siste slutt for at kampen mot eiendomsskatt, mot bompenger og for en verdig og god eldreomsorg skal bli en realitet. Da må faktisk Fremskrittspartiet ha betydelige gjennomslag, for jeg tror for velgere flest har det blitt veldig synlig hvem det er som står på for å få bompengene ned, sier hun.

Frp vinner og Høyre taper etter bompengebråket
Flere velger Ap - færre Frp
Onsdag presenterte Nettavisen og Amedia en stortingsmåling, der folk ble spurt om hva de ville stemt om det var stortingsvalg i morgen. I dagens kommunemåling er de samme personene spurt om hva de ville stemt om det var kommunevalg, og forskjellene mellom svarene om de to valgene, er tydelige.
- MDG og Ap gjør det bedre ved kommunevalg enn stortingsvalg. Det er motsatt med Frp og Senterpartiet, sier administrerende direktør Arve Østgaard i Sentio.
Her er funnene i målingene:
* Flere velger Arbeiderpartiet ved kommunevalg (29 prosent) enn i et stortingsvalg (27,3 prosent), mens færre vil velge Fremskrittspartiet i kommunevalg (6,1 prosent) enn i et stortingsvalg (8,9 prosent).
* Langt flere velger også MDG om det er kommunevalg (7,9 prosent) enn i et stortingsvalg (5,4 prosent).
* Høyre ligger imidlertid ganske stabilt i begge målingene, på rundt 20 prosent (20,9 og 20.5 prosent).
* Senterpartiet, som har fosset fram på målingene den siste tiden, får et dårligere resultat i kommunevalgmålingen (11,8 prosent) enn i stortingsvalgmålingen (14,4 prosent).
* SV, KrF og andre partier gjøre det noe bedre i kommunemålingen, mens Venstre og Rødt gjør det noe dårligere enn i stortingsvalgmålingen.
Se resultatene for alle partiene her:
Tajik: - Makt for maktas skyld
Arbeiderpartiet, som gjør det bedre når folk blir spurt om kommunevalget enn stortingsvalget, er landets største parti i Nettavisen og Amedias kommunebarometer, med en oppslutning på 29 prosent.
Dette er langt høyere enn der partiet har ligget på målingene den siste tiden. Det er likevel fire prosentpoeng under valgresultatet i forrige kommunevalg, på 33 prosent.
Ap-nestleder Hadia Tajik er fornøyd med at de nå snuser på 30-tallet.
- Målinger er målinger, bare valgdagen teller. Men klart det er motiverende å se fremgang på målingene nå, sier Tajik til Nettavisen.
I stortingsmålingen var det Ap som gikk mest fram av partiene fra målingen i juni.
Tajik mener framgangen kommer som følge av partiets saker, men også på grunn av bompengekaoset som råder i regjeringen.
- Vi fikk satt dagsorden tidlig i valgkampen med våre egne saker, som faste hele stillinger i kommunene, og skikkelig satsing på alle barn gjennom den offentlige skolen med gratis skolemåltid og gratis SFO for 1. klassingene. Samtidig er det meste vi hører fra høyrepartiene at de er uenige om bompenger, og ikke har løsninger, sier hun, og legger til:
- Det virker som regjeringsprosjektet til Erna Solberg handler mer om makt for maktas skyld, og ikke så mye om hva man skal bruke makta til.
På spørsmål om hvorfor Ap gjør det bedre i kommunemålingen, svarer hun:
- Det er trolig fordi vi har veldig mange gode og populære ordførere og ordførerkandidater landet rundt, og fordi våre lokale saker var tidlig framme i valgkampen, sier Tajik.

- Dette er jo MDGs store sykkelbløff
Ropstad: - Tror folk ønsker løsning
KrF går også fram på kommunemålingen, og ender over den magiske sperregrensen, med et resultat på 4,2 prosent. Det er KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad glad for, selv om det er lavere enn valgresultatet i forrige kommune- og fylkestingsvalg, på 5,4 prosent.
- Vi har jo et mål om å komme så høyt som mulig, men det er alltid kjekt med målinger som peker oppover fra snittet som har vært den siste tida, sier Ropstad på telefon fra sin valgkampturné på Sørlandet til Nettavisen.
Midt i bompengekaoset i regjeringen går det ferske regjeringspartiet altså fram.
- De tilbakemeldingene jeg har fått, er man ønsker et parti som slåss for familienes valgfrihet og en verdig og god eldreomsorg. Og så ønsker de konstruktivitet og løsninger, og det ønsker KrF å bidra til, sier KrF-lederen, og legger til:
- Vi står sterkt i mange kommuner, og har en del ordførere i dag - og ikke minst mange flotte lokale kandidater. Jeg tror at det gjør at man får et lite løft, sier han.
- Men nå får bompengestriden i regjeringen nesten all fokus i valgkampen. Nærmer det seg en løsning?
- Jeg vil ikke kommentere hverken innholdet i skisser eller prosessen videre, sier Ropstad, og samtidig sier at KrF vil bidra til en rask løsning.
- Jeg tror folk ønsker en løsning. Vi tar folks hverdag på alvor, og det er enkelte steder familier har en for stor belastning knyttet til bompenger - og det ønsker vi å gjøre noe med uten at det går på bekostning av klimamål, sier han.

Siv Jensen: – Vi anser oss fortsatt ferdige med forhandlingene
Lysbakken: - Veldig bra
I tillegg styrker SV seg fra kommunevalget i 2015, og går fra en oppslutning på 4,1 i valget til 7,4 prosent i dagens måling.
- Dette er en veldig bra kommunemåling for SV, det viser at folk rundt om i landet både ønsker økt innsats for rettferdig fordeling, samtidig som vi må løse klimakrisen, sier SV-leder Audun Lysbakken til Nettavisen.

Tidligere SV-leder Erik Solheim melder seg inn i MDG
I onsdagens stortingsmåling hos Nettavisen, fikk SV en oppslutning på 6,5 prosent. Lysbakken mener det er naturlig at de gjør det bedre i kommunemålingen.
- Siden det er kommunevalg så er det naturlig at flest folk har bestemt seg for hva de vil stemme i dette valget, og målingen tyder på at folk har fått øynene opp for alle de gode kandidatene som står på for viktige lokale saker rundt om i landet, sier han.
Har flest usikre velgere
Bakgrunnstallene til kommunebarometeret viser at det er andre partier (de som ikke er på Stortinget) som har flest usikre velgere (37 prosent). Men også Venstre har mange usikre velgere (24 prosent), som er i tvil om de vil stemme på partiet igjen i valget om knappe tre uker.
En del usikre velgere har også Frp (17,6 prosent), MDG (13,6 prosent), Høyre 12,9 prosent ) og Ap (12,3 prosent).
Tallene viser også at Arbeiderpartiet siden kommunevalget i 2015 har mistet flest velgere til Senterpartiet, SV og Høyre, mens Frp har mistet flest velgere til Senterpartiet og andre partier. KrF har mistet flest velgere til Arbeiderpartiet og andre partier, og Venstre har mistet klart flest velgere til MDG.