Miljøpartiet de Grønne (MDG) fortsetter nedgangen på målingene. I Nettavisens marsmåling fra Sentio, får partiet en oppslutning på 2,9 prosent, som er tilbake 0,4 prosentpoeng fra februar.
- Det er en krisemåling for MDG og den svakeste målingen siden desember 2018. Partiet er mer enn halvert siden august i fjor, sier administrerende direktør i Sentio, Arve Østgaard, til Nettavisen.
I august i fjor hadde MDG en oppslutning på rekordhøye 7,2 prosent, mens partiet i stortingsvalget samme år, havnet rett under den avgjørende sperregrensen på fire prosent.
Les også: MDG-topp: - Skjønner at det er ubehagelig for Vedum
Her er resultatene for alle partiene:
Partileder faller ut
Krisemålingen kommer samme uke som MDG har foreslått at pengene Norge tjener på krigen i Ukraina, totalt 1500 milliarder kroner, bør gå tilbake til landet. Noe finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har kalte en uverdig og merkelig.
Se flere tall fra målingen lenger ned i saken, deriblant tall for småpartiene som ikke er på Stortinget.
Dersom målingen hadde vært valgresultatet, ville MDG mistet to av sine tre stortingsrepresentanter. Partileder Une Bastholm ville dermed røket ut av Stortinget, og Lan Marie Berg fra Oslo ville blitt partiets eneste stortingsrepresentant.
- Målingene etter valget viser at vi ligger et sted mellom 3 og 4 prosents oppslutning, og det er vi selvsagt ikke fornøyd med, sier MDG-nestleder Arild Hermstad til Nettavisen.
Nettavisen har bedt om en kommentar til målingen fra Bastholm, men Hermstad svarer på vegne av partiet.
Les også: MDG vil gi 1.500 milliarder kroner til Ukraina
Høyre på topp
Den store vinneren i målingen er Høyre, som fortsetter framgangen de siste månedene. Partiet får et resultat på 27,5 prosent, som er fram 2,6 prosentpoeng.
- Det er den beste målingen for Høyre siden august 2020, opplyser Østgaard.
Etter et dårlig stortingsvalgresultat, som førte til at Erna Solberg måtte gå av som statsminister, har partiet nå vind i seilene og målingen ville gitt partiet 15 nye stortingsrepresentanter.
Det får naturlig nok Solberg selv til å smile bredt.
- Det er hyggelig med gode målinger, men det viktigste akkurat nå er å følge utviklingen i Ukraina og sørge for at Norge bidrar med det vi kan i en den dramatiske situasjonen Norge og Europa står i, sier Høyre-leder Erna Solberg til Nettavisen.
Solberg mener det viktigste nå er å ta folks usikkerhet på alvor.
- Mange velgere opplever usikkerhet. Både på grunn av krigen, men også fordi de er bekymret for egen økonomi i en tid med høye priser på strøm og bensin, økte renter og på toppen av alt økte skatter for folk og bedrifter. Det må vi ta på alvor, sier hun.
I målingen er 1000 personer spurt om hva de ville stemt om det var stortingsvalg i morgen. Målingen er tatt opp fra 8. til 14. mars. Endringene er imidlertid ikke signifikante for noen av partiene, altså mindre enn feilmarigene som ligger mellom 1,1 og 3,2 prosent.
Les også: Ernas plan for å komme tilbake: Starter jakten på Støres jobb
Ap og Sp går fram
Også Arbeiderpartiet går nå litt fram, etter å ha falt stort i oppslutning siden valget. Regjeringspartiet får en oppslutning på 22,5 prosent, som er fram 0,6 prosentpoeng.
Framgangen kommer kort tid etter at Hadia Tajik trakk seg som arbeidsminister og Ap-nestleder, etter sin håndtering av pendlerboligsaken. Men også etter at krigen i Ukraina brøt ut, og fokuset i den politiske debatten har blitt en helt annen.
- Europa står i den største sikkerhetspolitiske krisa siden 2. verdenskrig. Det viktigste for regjeringen nå er trygg styring i ei utrygg tid. Det er motiverende å se at folk har tillit til dette arbeidet, sier Aps partisekretær, Kjersti Stenseng, til Nettavisen.
Men selv om partiet går fram, er det langt under valgresultatet på 26,3 prosent.
- Hovedjobben nå blir å gjøre tøffe prioriteringer for å sikre folk forutsigbarhet og trygg omstilling i vanskelige tider, legger Stenseng til.
Les også: Hadia Tajik trekker seg som nestleder i Arbeiderpartiet
Sp: - Flere vil velge oss
Fram går også Arbeiderpartiets regjeringspartner Senterpartiet, til et resultat på 9,2 (+1,3). Senterpartiet selv tror pilene vil peke videre oppover.
- Vi vil holde frem med å bygge sterkere fellesskap gjennom nærhet og trygghet, og tror at det vil gjøre at flere velgere vil velge Senterpartiet enn denne målingen viser, sier Senterpartiets parlamentariske nestleder, Geir Pollestad, til Nettavisen.
Pollestad viser til at Senterpartiet har måttet håndtere mange kriser i regjering.
- Først en kraftig vekst i strømprisene og en oppblomstring av koronapandemien. Nå er det følgende av krigen i Ukraina som håndteres. Vi er opptatt av å styre landet trygt gjennom dette og samtidig sikre kontroll i økonomien, påpeker han.
Les også: Sp-topp vil stanse elektrifisering av sokkelen - får ikke med seg partiet
Her er alle tallene fra målingen:
Avhengig av Rødt
Regjeringspartiene har imidlertid mistet flertallet på Stortinget. Hadde målingen vært valgresultatet, ville Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre vært avhengig av støtte fra Rødt for å få flertall.
Regjeringspartiene og SV får til sammen 75 mandater, og er nå langt unna flertall (85 er flertall). For samtidig som Ap og Sp går fram, faller både SV og Rødt, som har ligget høyt på målingene den siste tiden.
Men heller ikke de borgerlige partiene har flertall i målingen (80 mandater).
SV får en oppslutning på 8,7 prosent (-1,9) og Rødt 7,2 (-0,9). Resultatene er likevel høyere enn partienes valgresultat, som var på henholdsvis 7,6 og 4,7 prosent.
Les også: Strømprisene til himmels: - Oppriktig bekymret for hvor dette skal ende
SV: - Går til de store
SV-leder Audun Lysbakken er likevel fornøyd med resultatet.
- Det er fortsatt gode tall. Selv om vi går noe tilbake er det fortsatt over valgresultatet, så det er ingen grunn til å være misfornøyd med det, sier Lysbakken til Nettavisen.
Han tror krigen i Ukraina gjør at en del velgere nå velger de største partiene.
- Det er nok en tendens til at litt flere enn ellers samles om de store partiene, sånn er det ofte er i den typen kriser som vi står i nå. De sakene som har gjort at vi har vokst kommer nå litt i bakgrunnen, som ulikheter, strøm og miljø, sier Lysbakken.
Han mener likevel at det er riktig at fokuset er rettet mot Ukraina.
- Dere har jo startet en Nato-debatt i SV. Tror du det har påvirket tallene deres?
- Jeg tror ikke det er så avgjørende. Det vi har vært opptatt av er å være tydelige på at vi har en god takhøyde for den debatten, og vi vet vi har mange velgere som er for et Nato-medlemskap. Det er heller ikke sånn at SV går inn for en utmelding fra Nato uten at vi har et alternativ, sier Lysbakken.
Les også: SV-lederen ønsker Nato-debatten velkommen: – Gode grunner til at den kommer
Moxnes: - Ikke vårt fokus
Rødt-leder Bjørnar Moxnes er heller ikke bekymret for tilbakegangen.
- Vårt fokus nå er ikke målinger, men å jobbe for at Norge innfører målrettede sanksjoner mot de russiske oligarkene og Putins angrepskrig, og for økonomisk og humanitær støtte til ukrainerne, sier Moxnes til Nettavisen, og påpeker:
- Selv om vi går ned fra februar, er dette en av de beste målingene for Rødt hos Nettavisen noensinne. Vi står på videre for en politikk til beste for folk i en krevende tid.
Les også: Rødt vil fortsatt ha Norge ut av Nato: – Tjener oss ikke
- KrF ligger nede
Nedgangen fortsetter også for det tidligere regjeringspartiet KrF, som får et resultat på 2,5 prosent.
- KrF ligger nede. Det er tidenes nest svakeste måling for partiet, bare slått av mars 2021 da de fikk 2,4 prosent, sier Østgaard hos Sentio.
Les også: KrF vil ta imot minst 20.000 ukrainske flyktninger
Resultatet ville nesten radert partiet ut av Stortinget, der de ville sittet igjen med kun én stortingsrepresentant.
- Dette er ikke en enkeltmåling som KrF er fornøyd med. Samtidig har vi også fått noen gode målinger i det siste, så dette er et sammensatt bilde. KrF vil fortsette å jobbe for å vinne folks tillit., sier KrF-nestleder Dag Inge Ulstein til Nettavisen.
Det andre tidligere regjeringspartiet, Venstre, får en oppslutning 4,9 prosent, som er det samme som i februar. Mens Fremskrittspartiet får 10,4 prosent (+0,6).
Sjekk ut Nettavisenes siste stortingsmålinger:
Februar: Vedum får ny, nitrist måling i fanget: Velgerne forsvinner i strømkaoset
Januar: Massiv strøm-smell for Støre: - Vokser i omfang dag for dag
Desember: Julesmell for Vedum: - De er i fritt fall
November: Verste Sp-måling på tre år: - Har ikke innfridd
Oktober: Faller mest av alle: Storsmell for MDG
Nærmer seg KrF
Gruppen «Andre partier», partiene som ikke er representert på Stortinget, ender på 4,1 prosent (+0,3) i målingen. Det er det samme resultatet som i februar.
Her er det imidlertid skjedd forflytninger av velgere, og Demokratene øker sin oppslutning fra 1,4 til 2,0 prosent (+0,6). Dermed puster det lille partiet KrF i nakken, som i målingen får en oppslutning på 2,5 prosent.
Pensjonistpartiet får et resultat på 0,8 prosent (+0,8), og Partiet De Kristne og Industri- og næringspartiet, får begge 0,5 prosent (samme som februar).
Nederst på listen over småpartiene, havner Partiet Sentrum med 0,3 prosent (+0,3) og Liberalistene (-0,7) og Pasientfokus (-0,0) med 0,0 prosent. Pasientfokus har i dag én stortingsrepresentant, men ville mistet sin plass dersom dette var valgresultatet.
Stjeler flest velgere
Ser man på bakgrunnstallene til målingen, så stjeler Høyre velgere fra de fleste partiene, og flest netto velgere fra Arbeiderpartiet (37.000), Senterpartiet (35.000) og Fremskrittspartiet (30.000) sammenlignet med stortingsvalget.
Senterpartiet mister også velgere til mange partier, men flest til Høyre (35.000) og Rødt (30.000). Arbeiderpartiet stjeler nå om lag 10.000 velgere fra SV.
Les også: Regjeringen flytter eksportråd fra Ålesund til Oslo: – Ikke til å tro
Tallene viser også at partiet som har flest usikre velgere, velgere som stemte på partiet og nå er usikre på valget, er MDG (22,7 prosent). En del tvilende velgere har også SV (20,9 prosent), Venstre (20 prosent) og Senterpartiet (18,8 prosent).
Av de som oppgir at de ikke stemte i stortingsvalget i fjor høst, svarer flest at de nå vil stemme Høyre (18,2 prosent). Deretter kommer Arbeiderpartiet (13,6 prosent), Senterpartiet (10,2 prosent) og SV (6,8 prosent).