Gå til sidens hovedinnhold

MDG gir skandale-politikere skylden for labre meningsmålinger

- Vi blir totalt usynlige i mediebildet.

GRØNLAND (Nettavisen): Onsdag var det MDGs tur til å «skryte» av siste halvåret.

- Jeg tror ikke Støre vil slenge døra i ansiktet på MDG igjen, innledet avtroppende stortingsrepresentant Per Espen Stoknes, som sammen med ny talsperson Arild Hermstad ledet an.

I motsetning til de andre partiene, fikk vi ikke servert en liste med saker partiet har fått gjennomslag for på glossy papir. Men Stoknes sa det var en «håndfull» og nevnte «livskvalitet», «havvind», «heliumballonger», «rusreform», «sirkulærøkonomi» og «kildesortering i hele landet».

MDG vil også jobbe for at ungdom kan få reise gratis med kollektivtransport hele sommeren.

Les også: Se MDG direkte: - Vil de gå i regjering med Ap?

Fornøyd med 4,2 prosent

Nettavisen spurte MDG-ledelsen om fallet de har opplevd på meningsmålingene.

- Dere faller på meningsmålingene. Hva er deres forklaring på det?

- Siste meningsmåling var på 4,2, og det er en veldig hyggelig meningsmåling, så hvis den slår til på neste valg, så er vi der vi ønsker å være, svarer avtroppende stortingsrepresentant Per Espen Stoknes Nettavisen.

- Åtte grunner til fallet

- Men ser vi på snittet etter valget, har pilen pekt nedover i stor grad. Hvorfor det?

- Jeg kan nevne åtte grunner: Carl I. Hagen (Frp) , Trond Giske (Ap), Ulf Leirstein, Kristian Tonning-Riise (H), Liv Signe Navarsete (Sp), Trine Skei Grande (V), Olemic Thommesen (H), stortingsgarasjen ...

Storingets «skandaleprosjekt» har hatt en sprekk på 1,2 milliarder. De andre personene Stoknes ramser opp, har fått mye oppmerksomhet på grunn av «utenom-politiske»-saker.


- Vi blir totalt usynlige i mediebildet

- Hvorfor faller dere på grunn av de sakene?

- Fordi vi blir totalt usynlige i mediebildet. Det er lite interessant å skrive om MDGs innkjøpspolitikk når du i stedet kan skrive om konflikten mellom Hadia og Trond.

- Så dere skylder på Arbeiderpartiet?

- Nei, det er krevende for et lite parti å sette dagsordenen når vi har opplevd en eksepsjonell periode i norsk politikk, sier Stoknes,

Cannabis

- Så til noe helt annet, cannbis, mener dere cannabis bør tillates?

- Vårt forslag går på at vi skal ha en streng, statlig og regulert omsetning av cannabis, etter «Portugal-modellen». Vårt ønske er at det utredes i Norge, så vi kan se for oss ordninger hvor det selges over apotek. Dette er en del av den store rusreformen, poenget er at de som er rusavhengige, trenger hjelp og behandling, ikke forfølgelse og straff. Vi vil flytte dette fra jus til helsetjenestene. Det offentlige skal ha ansvaret, sier Stoknes til Nettavisen.

Åpner for å gå i regjering med Ap

- Til slutt. Er det sannsynlig at dere kan går inn i en regjering med Ap i 2021?

- Det kommer helt an på om Arbeiderpartiet (Ap) går med på våre krav. Det er ikke utenkelig. Espen Barth Eide har blant annet sagt at «Ja, Ap er et oljeparti i dag, men det skal vi ikke være til evig tid». Det er ikke utenkelig at vi kan få Ap ut av oljenæringens klør, det må være målet vårt for å gå inn i en sånn type regjering. Det vil jo skje en eller annen gang, og vårt oppdrag er å få det til å skje så fort som mulig, både med Ap og med Høyre, sier nyvalgt leder, Arild Hermstad, til Nettavisen.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar