Det ser stadig mørkere ut for MDG, som fortsatt ligger under sperregrensen på fire prosent. Med nesten alle stemmene opptalt, ser det ut til at MDG havner på rundt 3,8 prosent, nesten ett prosentpoeng lavere enn hva meningsmålingene viste like i forkant av valget.

Andrekandidat i Oslo, Rasmus Hansson, synes det er vanskelig å si hvorfor partiet igjen gjorde det en god del dårligere enn meningsmålingene viste.

Les også: Støre inviterer også MDG og Rødt til samtaler

– Det som er en kjent mekanisme er at store partier gjør det bedre på valgdagen og små partier gjør det bedre på forhåndsstemmingen og det kan hende det påvirket resultatet, sier Hansson til Nettavisen.

Kritisk til konkurrentene

– Men det så ikke ut til å være et problem for Rødt, som kom over sperregrensa for første gang?

– Nei, og all ære til Rødt for det, så får vi være misunnelige for at de gjorde det bedre enn oss, men akkurat hva som er årsaken til duppen vår er vanskelig å si, sier Hansson.

Les også: Mímir Kristjánsson suser mot Stortinget: - Jeg hadde ikke trodd dette

Han mener samtidig andre partier med en klimaprofil stjal MDGs argumenter i løpet av valgkampen. Både SV, Venstre og Rødt har gjort gode valg.

– Dette har vært et klima og miljøvalg og vi har en god del av æren for det. Vi har vunnet argumentasjonen og så har andre partier vært veldig, nesten påfallende, flinke og kjappe med å tilpasse argumentasjone til det nye klimafortellingen som har slått gjennom og som er vår fortelling, sier han.

Tre på tinget

Partiet ligger an til å få Lan Marie Berg fra Oslo og Une Bastholm fra Akerhus inn på Stortinget. Trolig vil også Hansson kommer inn som andreplassen i hovedstaden, slik at MDG-tredoblet .

– Jeg følger ikke med på det. Jeg er mest opptatt av det nasjonale tallene, men kommer jeg inn, skal jeg kjente for klima og miljø slik jeg har gjort siden 1970, sier Hansson.

Se Nettavisens intervju med Lan Marie Berg: