RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

OMBESTEMTE SEG: Kristin Swärd i Miljøpartiet De Grønne har byttet side i løpet av helgen i Gran kommune, og velter flertallet som ble presentert fredag.
OMBESTEMTE SEG: Kristin Swärd i Miljøpartiet De Grønne har byttet side i løpet av helgen i Gran kommune, og velter flertallet som ble presentert fredag. Foto: Kine Therese Vik-Erstad (Avisen Hadeland)

MDG har snudd igjen - velger Frp-samarbeid

Sist oppdatert:
Ombestemte seg etter først å ha inngått en avtale med Ap og Sp.

Fredag inngikk Miljøpartiet De Grønne (MDG) en avtale med Arbeiderpartiet og Senterpartiet om å styre Gran kommune på Hadeland de neste fire årene.

På en pressekonferanse opplyste de tre partiene at det var flertall for Randi Eek Thorsen (Ap) som ordfører, ifølge avisen Hadeland.

Flertallet ble til etter at Frp-politiker Einar Ellefsrud meldte seg ut av partiet, og støttet en Ap-ordfører.

Les også: Miljøpartiet De Grønne nekter å velge side

ENIGE FREDAG: Kristin Swärd fra MDG (t.v), Pål-Arne Oulie (Sp), Randi Thorsen (Ap) og Einar Ellefsrud (uavhengig representant) da de fredag presenterte det nye flertallet i Gran.

Byttet side
Men natt til mandag kom kontrabeskjeden. Ifølge en pressemelding har MDG ombestemt seg og nå byttet side i lokalpolitikken.

De har i stedet funnet sammen med det største partiet etter valget i Opplands-kommunen, Gran Bygdeliste, Høyre og Fremskrittspartiet.

«Miljøpartiet de Grønne, FrP, H og Bygdelista har i kveld signert en avtale som innebærer at Willy Westhagen blir ordfører og Gunnar Schulz (FrP, red. anm.) blir varaordfører. Bygdelista får leder i planutvalget. Høyre får nestleder i planutvalget og plass i regionrådet og KS fylkesmøte. Miljøpartiet de Grønne får plass i formannskapet og planutvalget», heter det i pressemeldingen.

Les mer om saken hos Avisen Hadeland.

- En vanskelig avgjørelse
Miljøpartiet De Grønnes representant i Gran, Kristin Swärd, forteller at det var de som tok kontakt med Gran Bygdeliste i helgen.

- Det var en vanskelig avgjørelse, men nå har vi latt vår politikk styre. Vi må jo gå for det som gir oss mest for de som har valgt oss, sier Swärd til Nettavisen.

Swärd sier de i løpet av helgen ble usikre på avtalen med Ap og Sp.

- Vi begynte å bli mer og mer usikre på hvor mye vi egentlig kunne bli tatt hensyn til, at det kunne være vanskelig å gi oss så mye som vi trengte. Derfor tok vi kontakt med bygdelista, sier hun.

Hun påpeker at de kun hadde inngått et valgteknisk samarbeid med Ap og Sp, og at de ikke hadde skrevet under på noen avtale.

- Jeg er også skuffet, men jeg tror ikke de forsto hvor viktig det var for oss å få på plass en plattform i tide, sier Swärd, som i stedet satte seg ned og forhandlet på nytt med motsatt side, Gran Bygdeliste, Frp og Høyre.

- Mer til felles enn vi trodde
- Det viste seg at det var mye lettere å få til en avtale der, og at vi har mye mer til felles enn vi trodde på forhånd, sier hun.

- Men hvordan blir det å samarbeide med Frp?

- Det blir interessant, men jeg tror det skal kunne gå, sier hun.

Swärd sier samtidig at hun ikke har snudd Ap og Sp ryggen.

- Jeg håper det ikke skaper noen problemer i kommunestyret. Jeg har ikke noen vonde følelser for noen, men det funket bare ikke denne gangen. Det betyr ikke at vi ikke kan prate sammen, sier hun, og påpeker:

- Det er veldig kjedelig å bryte en avtale, det er ikke noe som er ønskelig og noe vi kommer til å drive med i framtida, sier MDG-politikeren.

Gunnar Stavrum: Helt grønn på økonomi

Andre gang
Det er ikke første gang Miljøpartiet De Grønne angrer seg og snur etter valget. For tre og en halv uke siden ble det også kaos på Gjøvik da MDG trakk seg fra en samarbeidsavtale de først hadde inngått med borgerlig side.

I motsetning til i Gran, så innledet miljøpartiet der samtaler med Arbeiderpartiet, og det har foreløpig ikke kommet noe endelig resultat.

Les også: Miljøpartiet trekker seg fra borgerlig koalisjon i Gjøvik
Les også: Ap mister makten etter 92 år på Gjøvik

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere