*Nettavisen* Nyheter.

MDG-Hermstad kritisk etter Solbergs nyttårstale: - Deprimerende og nedslående at hun gjentar det

RIS OG ROS: Arild Hermstad, nasjonal talsperson for Miljøpartiet de Grønne, mener statsminister Erna Solberg ikke tar innover seg de innstillingene som Norge må igjennom for å få ned utslippene. Hermstad gir statsministeren både ris og ros for årets nyttårstale.

RIS OG ROS: Arild Hermstad, nasjonal talsperson for Miljøpartiet de Grønne, mener statsminister Erna Solberg (H) ikke tar innover seg de omstillingene som Norge må igjennom for å få ned utslippene. Hermstad gir statsministeren både ris og ros for årets nyttårstale. Foto: NTB scanpix/NRK

Statsminister Erna Solberg får ros for at hun viet mye plass til klima i nyttårstalen. Men innholdet om klima - det får hun kraftig ris for.

02.01.20 19:29

Solberg viet stor del av årets nyttårstale til å snakke om klima og miljø. Det er både nasjonal talsperson for MDG, Arild Hermstad og SV-leder Audun glade for. Samtidig er de to partitoppene ikke nådige når de omtaler innholdet.

– Liker godt at statsministeren løfter klima i nyttårstalen, at hun beklager for Nav-skandalen og at hun bruker det gode bergenske ordet «boss». Alt dette kan likevel ikke oppveie at regjeringen er handlingslammet på klima og lar ulikheten øke, så det blir opposisjon i år også, skrev Lysbakken på Twitter kort tid etter at Solberg var ferdig med nyttårstalen.

Les: Alvorlig Erna Solberg: - Jeg kan ikke love at alt skal bli som før

Klikk på bildet for å forstørre. Valgkamp 2019 Oslo 20190808. SV og Audun Lysbakken starter nasjonal valgkamp.

ROSTE, OG SLAKTET, ERNA: – Liker godt at statsministeren løfter klima i nyttårstalen, at hun beklager for Nav-skandalen og at hun bruker det gode bergenske ordet «boss». Alt dette kan likevel ikke oppveie at regjeringen er handlingslammet på klima, sier SV-leder Audun Lysbakken etter statsministerens nyttårstale 2020. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Arild Hermstad, nasjonal talsperson for MDG, er også delt i sitt syn på Ernas ord til inngangen på det nye tiåret:

- Det var oppløftende at hun brukte så mye tid på de store sakene i vår tid. Samtidig var hun ganske vag når det kommer til hvilke tiltak vi må gjøre og hvilken omstilling vi må gjennom for å få ned utslippene, sier Hermstad til Nettavisen.

Se utdrag av Solbergs tale:

- Hun fortsetter å late som om olje- og gassnæringen skal ta like mye plass framover som den har gjort til nå. Det er ikke overraskende, men likevel deprimerende og nedslående å høre på at hun gjentar det. Det tyder på at hun ikke har tatt innover seg de omstillingene som vi må gjennom, sier en kritisk Hermstad og legger til:

- Det lover ikke godt når hun skryter over at utslippene nå er like høye nå som i 1990. Talen ville blitt mye bedre om hun hadde kommet med noen konkrete tiltak.

Utslipp på stedet hvil tross befolkningsvekst og større økonomi

Utslippene i Norge er nesten like store nå som i 1990, men Erna Solberg pekte i sin tale på at vi samtidig er blitt én million flere nordmenn, og at økonomien har hatt en formidabel vekst.

– Men fremover må utslippene reduseres kraftig, understreket hun og tilføyde at det vil kreve mye av oss.

– Jeg kan ikke love at alt skal bli som før, sa Erna, før hun kom med et spark til flere av partiene som har de mest ekstreme miljøforslagene:

Advarer mot symboltiltak

- Jeg advarer mot dyre og dårlige symboltiltak. Velger vi de gode og effektive tiltakene, kan vi kutte utslipp raskere, samtidig som vi har penger igjen til å satse på kunnskap i skolen og behandle flere i helsetjenesten, sa Solberg.

Hun varsler at regjeringen vil lage utslippsbudsjett fra 2021. Fra da av må vi slippe ut mindre år for år.

Norge har satt seg som mål å kutte utslippene i ikke-kvotepliktig sektor med 45 prosent fra 2005-nivå innen 2030. Men framskrivingene regjeringen la fram like før jul, tilsier et kutt på snaut 26 prosent.

Solberg oppfordrer alle til å bidra ved å velge mer klimavennlig bil og å reise kollektivt og sykle.

– Hver for seg betyr det kanskje ikke så mye, men husk at det er summen av alle de små valgene som avgjør, understreket hun.

Ga støtte og skryt til norsk oljenæring

Statsministeren la i talen sin beskyttende hånd over den norske oljenæringen.

– Selv om verden når klimamålene, vil det være behov for olje og gass. Derfor bør vi ikke avvikle en næring som sysselsetter mange tusen, og som bidrar til å finansiere velferden vår, argumenterte hun.

Men hun understreket at næringen må forberede seg på lavere etterspørsel når klimapolitikken blir strengere og at den må også selv kutte utslipp.

- Derfor er det gledelig at det nye store oljefeltet, Johan Sverdrup, produserer nesten helt uten utslipp av klimagasser. Her er gasskraftverk erstattet med strøm fra land. Jeg håper vi får se mer av det fra næringen fremover, sa Erna og la til: - Også olje- og gassnæringen må ta i bruk ny teknologi fremover for å nå klimamålene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag