Se videointervju med Arild Hermstad (MDG) her:

STORTINGET (Nettavisen): Til helgen braker det løs for MDG-topper fra hele landet på Fornebu.

Nettavisen har i den anledning snakket med nestleder Arild Hermstad.

- Vi har sett litt nærmere på helgens program, og ser at fredag innfører dere «hvit time» fra klokken 21 til 22. Kan du forklare hva det er?

- Vi er et parti som har veldig mange ungdommer. Mange av delegatene er kun 15 år gamle, og vi ønsker ikke at de, på landsmøtet, skal møte mange som er alkohol- eller ruspåvirket, sier Hermstad i videointervjuet over.

- Derfor har vi én time etter møteslutt, hvor du ikke kan gå i baren og kjøpe en øl eller et glass rødvin. Men etter det kan du altså gjøre det.

Les også: Demonstrerer mot økte bompenger - får kontant svar av MDG

- Kommer ikke til å innbringe noen

- Hvis du går i baren, hva skjer?

- Nei, dette er ikke ... Vi kommer ikke til å innbringe noen, men vi har gode erfaringer med det; folk venter den timen, og så tar de seg en øl senere på kvelden.

Hermstad forteller at de hvert år har diskusjoner om dette:

- Men etter at vi begynte å diskutere det på alvor, har stort sett Grønn Ungdom fått gjennomslag for at de voksne må klare å oppføre seg ... eller ja, det må vi jo klare uansett, men at vi kan vente med å begynne drikke alkohol til litt senere.

Les også: MDG jubler over FNB-måling: – Oppsiktsvekkende

- Kan føle seg ekskludert

- Dere er eneste parti som har en slik regel. Frykter du at det kan skli helt ut hvis dere ikke hadde hatt det?

- Nei, jeg tror ikke det. Men de yngste er for unge til å gå i baren, så da kan de føle seg ekskludert fra å delta i samtaler rundt bordene, og vi ønsker at alle skal være med i de diskusjonene.

Men:

- På et eller annet tidspunkt er det naturlig at vi opphever den regelen. Men ofte når vi har hatt en opphetet debatt, som vi skal ha fredag om kjernekraft, er de unge sterkt engasjert. Hvis det sitter mange der med øl og skåler sammen med 15-åringene, faller de ut av debatten, og det synes jeg er velig uheldig, sier Hermstad.

- Lov med nachspiel

- Når man forbyr noe, blir det ofte mer fristende. Hva tenker du om det?

- Min erfaring er at dette går kjempefint. Det er null stress!

Hermstad forteller at «den hvite timen» stemmes over i landsstyret og at flertallet ønsker den.

- Så ved å utsette drikkestart til klokken 22, holder man bare på lenger utover natten?

- Ja, det er høyst frivillig, men vi har selvfølgelig lov å ha nachspiel, også på MDGs landsmøte.

- Ingen regel for å legge seg klokken 22

- De yngste, 15-åringene som du nevner, skal de legge seg klokken 12 eller ...?

- Nei, det er ingen regel for det. Jeg opplever ofte at de yngste fortsetter sine samtaler, men da er det gjerne Grønn Ungdom som har sin egen sesjon, hvor de planlegger hvordan de skal få gjennomslag for egne saker dagen etter. Det må være bra!

Ønsket å gå enda lengre

Ifølge Hermstad var det Grønn Ungdom som foreslo å begrense alkoholinntaket på landsmøtet. Talsperson i ungdomsorganisasjonen, Tobias Stokkeland, forklarer hvorfor.

– Landsmøtet er primært en politisk arena der vi skal utarbeide politikk. Vi har en god del mindreårige så da mener vi at vi primært skal fokusere på det politiske og ha så lite alkohol som overhode mulig, slik det er en så trygg arena for de unge som mulig.

– Vi er også opptatt av at det som skjer på landsmøtet skjer på de yngstes premisser. Å ha begrenset med alkohol på landsmøtet virker for meg som ett relativt lite offer for å få til det. Vi ønsker egentlig å gå lengre enn dette, men vi mener at innstrammingen som er gjort er et skritt i riktig retning, sier han.

Les også: Demonstrerer mot økte bompenger - får kontant svar av MDG

– Er det en berettiget frykt at noen drikker masse øl og vin på landsmøtet?

– De fleste klarer å oppføre seg helt fint, men det som er trygt for meg på 23 eller en på 40 oppleves ikke likt trygt for en ung delegat på 14 eller 15 år. Det er et større problem hvis noen tar en øl for mye enn en øl for lite, for å si det sånn.

– Er delegater på 14 og 15 år med å vedta MDGs politikk?

– Vi har delegater i den alderen, ja, svarer Stokkeland.

Ønsker enda strengere regler

– Men nachspiel er fortsatt tillatt, har vi hørt fra Arild Hermstad.

– Vi skulle gjerne ønske at dette hadde gått lenger, men med det sagt er vi glad for å ha et parti som tar dette på alvor og går lengre enn før i å lage et trygt landsmøte for de unge når det kommer til alkohol.

– Jeg oppfordrer for så vidt alle delegater til å ikke kjøre på med nachspiel, og at man tenker på at det kan være ubehagelig for en ung delegat hvis noen for eksempel holder på til langt på natt i rommet ved siden av. Det blir også et dårligere møte neste dag når folk kommer ekstra trøtte etter å ha vært på nachspiel.

– Blir vi å se deg i baren?

– Det blir du ikke å se. I hvert fall ikke med alkohol. Tillitsvalgte i Grønn Ungdom kan ikke drikke alkohol på arrangementer med mindreårige til stede, og det mener jeg er helt riktig.