*Nettavisen* Nyheter.

MDG-Lan slår tilbake: – Dette viser at streiken funker

Elevenes klimastreik er i gang:

Miljøbyård Lan Marie Berg tar streikende barn i forsvar etter at både de og hun ble koblet til nazipropaganda av en Frp-politiker Ole Jacob Johansen. 

Miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg og streikende barn ble hetset på det groveste.

22.03.19 10:37

STORTINGET (Nettavisen): Væpnet med plakater og slagord har hundrevis av streikende skoleungdommer fredag morgen samlet seg foran Stortinget.

Men i forkant av demonstrasjonen har det vært en stor debatt rundt de streikende ungdommene.

Utnyttet «i propagandaøyemed»

Lokal-politiker i Asker Frp, Ole Jacob Johansen, hevdet på Facebook at klimaengasjert ungdom ble utnyttet «i propagandaøyemed» – slik nazistene gjorde.

Innlegget er en montasje av tre bilder: På det ene står den unge svenske miljøaktivisten Greta Thunberg der sammen med Lan Marie Berg fra Miljøpartiet De Grønne (MDG), det andre viser en ung Hitler-jugend med like fletter som Thunberg og et hakekors bak, mens det tredje er av nazi-toppen Heinrich Himmler med en jente med fletter på fanget.

Over bildene skriver Johansen: «Barn har alltid vært utnyttet i propagandaøymed. Teknikken for å manipulere massene endrer seg ikke.»

Klikk på bildet for å forstørre.

Slik så innlegget ut.

Innlegget får miljøbyråd i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, til å slå knallhardt tilbake:

– Dette er et nytt bunnivå fra Frp, men det viser at streiken funker. Skolestreikerne skal være stolte av at de skaper sjokkbølger langt inn i regjeringspartiene. Det viser jo bare at makta er redde for dem. Norske politikere har i mange år latt være å handle, og heller kjørt på med stadig større satsing på oljeutvinning og motorveier, sier hun til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Streikende skoleelever er på plass utenfor Stortinget fredag morgen. Foto: Tom Hansen / NTB scanpix Foto: Tom Hansen (NTB scanpix)

- Skremt av streikende barn

Hun mener Johansen, som har slettet innlegget, er lettskremt.

– Frp-ere har ikke forstått klimaendringenes alvor nå de blir mer skremt av streikende barn, enn av klimakonsekvenser som tørke, flom, mangel på rent vann, tap av dyrearter og insektdød. Jeg håper flere voksne skjønner at vi ikke lenger kan fortsette sånn som nå.

- Sjelden vært mer på sin plass

Miljøbyråden applauderer alle de tusener av skolebarn som fredag dropper skolen for å heve klimafanen:

– Sjelden har det vært mer på sin plass med en klimastreik. Vi har nå bare 11 år på å omlag halvere verdens utslipp. Det er fortsatt mulig å skape en trygg fremtid, men da trenger vi å endre kurs. Jeg heier på alle som streiker og kjemper for en ordentlig klimapolitikk i Norge, fremfor billigst mulig bensin.

Hun advarer sterkt mot å hetse vår unge håpefulle:

– De unge bør lyttes til, ikke latterliggjøres. Å degradere Greta Thunberg til en som har blitt manipulert er en grov undervurdering av henne som et globalt forbilde og alle andre engasjerte barn og unge.

FpU-leder i Asker: - Helt satt ut

Mandag kveld skal de voksne Frp-erne kurses, sa leder i Asker FpU, Simen Velle, til Budstikka.

– Jeg er helt satt ut etter innlegget og vet nesten ikke hva jeg skal si. Det er en tragedie. Problemet er at vi har representanter i moderpartiet vårt som ikke tar noen forholdsregler når de legger ting ut på nettet.

Jacobsen ser han kan trenge dette:

– Vi har alle noe å lære der. Og slik dette kom ut, så respekterer jeg fullt ut at de kommer med kritikk. Det er bra med våkne ungdommer, så det har jeg ikke noe problemer med, sier Johansen til Budstikka.

Klikk på bildet for å forstørre.

Henny Holtedal fra den franske skolen i Oslo og andre streikende skoleelever er på plass utenfor Stortinget fredag morgen. Foto: (NTB scanpix)

Stri strøm av ungdommer

Allerede ved 8.30-tiden fredag var en stri strøm engasjerte ungdommer på vei oppover Karl Johans gate mot Eidsvolls plass.

Det er ventet at minst 10.000 ungdommer vil delta i aksjonen i Oslo og minst like mange i lignende aksjoner på over 70 steder rundt om i landet. Klokka 10 vil klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) få overlevert kravene fra de streikende ungdommene.

– Fremtiden er viktigere enn fravær, gjallet det fra flere plakater – som et stikk til politikere som mener at elever bør holde seg på skolebenken. Flere rektorer har varslet at elevene vil få ugyldig fravær for å delta i demonstrasjonen.

En rekke organisasjoner støtter skole streiken for klimaet, blant dem Redd Barna, Skolenes landsforbund, Kirkens Nødhjelp, Naturvernforbundet, Regnskogfondet, Fagforbundet, Framtiden i våre hender og SOS-barnebyer.

Også byrådet i Oslo har gitt støtte til ungdommenes klimakamp.

– Skole streikene for klima er et tydelig signal fra den yngre generasjonen om at vi er nødt til å handle nå, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i en pressemelding.

Natur og Ungdom står som arrangør av streikene sammen med Grønn Ungdom, Miljøagentene, Sosialistisk Ungdom, AUF, Unge Venstre og Rød Ungdom, i tillegg til engasjerte enkeltpersoner. (NTB/Nettavisen)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag