Kollektivprisene har økt under Miljøpartiet De Grønnes tid i byrådet i Oslo.

I 2019 gikk MDG til valg på et 20 prosent kutt i hovedstadens kollektivpriser.

– Det vi har sett er det stikk motsatte, sier Venstre-leder Guri Melby, som påpeker at prisen for et månedskort i sone 1 i Oslo har økt hvert år siden MDG kom til makta.

Fredag er Melby gjesteredaktør hos Nettavisen.

Et månedskort kostet 680 kroner i 2015. Nå koster det 795 kroner, som er en økning på 17 prosent siden 2015.

– Enten sa de feil da de gikk til valg, eller så har de ikke innfridd løftet sitt. Uansett mener jeg de har sviktet de som ønsker å velge miljøvennlig.

Handler om å prioritere

– De har ikke greid å prioritere penger til lavere kollektivpriser. Byrådet kan bevilge mer penger til det, for å sikre at prisene holdes lave, sier Melby.

– Det gjorde Venstre i 2007. Vi gikk til valg på et drastisk priskutt i månedskortet, og fikk det til, fordi vi prioriterte det.

Nylig vakte det oppsikt da MDG sendte ut en valgkamp-SMS til over 100.000 personer.

Les også: MDG har sendt valg-SMS til mer enn 100.000 nordmenn: - Kan skjønne at det er forstyrrende

I 2019 stod løftet om priskutt i en lignende SMS.

«Hei :) Husk å stemme innen 9. september! Vil du ha billigere Ruter-billetter, færre biler, mer liv og mindre utslipp i byen? Stem på MDG! Lan Marie Berg» stod det i SMS-en.

– De kunne kanskje heller brukt penger på å kutte i kollektivprisene, heller enn å sende ut SMS-er til folk, sier Melby.

Les også: Kritikken hagler mot TV 2 etter kaos-debatt

Under Venstres tid i byrådet (2011-2015) fikk man kuttet prisen på månedskortet. Samtidig var Oslo Venstre med å ta i mot midler fra Oslopakke 3, som la kostnader for investeringer i kollektivtransporten over på passasjerene.

Denne kostnaden har Oslo kommune som har tatt over eget budsjett. I år betaler Oslo kommune 168 millioner kroner for å hindre at Oslopakke 3-kostnadene legges over på kollektivbillettene.

Derfor økes prisene

Sofie Brun, kommunikasjonssjef i Ruter, selskapet som drifter kollektivtilbudet i Oslo og tidligere Akershus fylke, forklarer hvorfor prisene øker hvert år.

Ruter, som ikke kan gå i overskudd, øker prisene i takt med økte lønnskostnader hvert år.

Les også: Krever nytt billettsystem: – Månedskortet har gått ut på dato

Selskapet brødfødes cirka 50/50 på billettpriser og offentlig støtte, opplyser hun.

Men uten videre kollektivbidrag, som det heter i budsjettsammenheng, fra Oslo kommune, tas ikke prisene ned.

– Skal du sette ned prisen på månedskortet, som er det billettproduktet Ruter får størst inntekter fra, så må politikerne bevilge mer penger, eller la Ruter ta ned rutetilbudet. Det fordi Ruter ikke går med overskudd, forklarer Brun.

Derfor settes ikke prisene ned

Etter MDG kom til makta i Oslo bestilte de en utredning av reduserte kollektivpriser.

– Det er aldri mottatt en konkret bestilling på priskutt på 20 prosent, men vi fikk en generell bestilling på å utrede et priskutt. Men vi har kun utredet for enkeltbilletter, sier Brun.

Les også: Ekstreme prisforskjeller på kollektivtransport i norske storbyer: – Det er ikke rettferdig

Konklusjonen var at et priskutt vil føre til at flere reiser kollektivt, men at Ruter allikevel ville tapt penger, og kan derfor ikke finansiere priskuttet uten mer penger fra Oslo kommune.

– Og det har man da ikke fått, sier kommunikasjonssjefen.

Grunnen til at dette ikke går opp i opp for Ruter er at flere kunder ville gitt behov for å kjøpe inn og drifte flere busser, fordi den økte pågangen ville konsentrert seg rundt rushtiden, og dermed sprengt kapasiteten hvis det ikke ble kjøpt inn flere busser.

Ergo vil ikke et priskutt finansiere seg selv.

– Desperat

Gruppeleder for MDG i Oslo bystyre, Eivind Trædal, påpeker at Venstre heller ikke er ufeilbarlige hva gjelder valgløfter.

– Dette er jo et litt desperat forsøk fra Guri Melby på å dekke over at de har gitt blaffen i egne løfter om å kutte billettpriser, og i stedet har latt Frp bruke pengene til å redusere bompengene for bilpendlere. Abid Raja lovet å fjerne momsen på kollektivtransport. Valgkampen 2017, men to måneder etterpå satte de momsen opp.

Trædal, som er påtroppende leder av samferdsels- og miljøutvalget i Oslo, forteller at man nesten nådde fram til en enighet om å kutte prisene, men at man ikke ble enige, fordi pengene ikke kom uten en veifinansiering som MDG ikke ønsket.

– Som Guri Melby vet veldig godt, må Oslo og Viken bli enige om å kutte prisene, siden vi eier Ruter i fellesskap. I fjor var vi svært nær å få til en avtale om å kutte billettprisene slik MDG har ønsket lenge i Oslo, og at dette skulle finansieres gjennom høyere bompenger.

– Dessverre så torpederte Venstre og regjeringen disse forhandlingene for å tvinge gjennom av en ny E18-motorvei inn til Oslo som vil øker biltrafikken i strid med nullvekstmålet. Dette er forresten et veiprosjekt Oslo Venstre også er mot.

Les også: MDG ber SV velge side før valget: - Kan ikke få i pose og sekk

Melby mener MDG ikke er pragmatisk nok.

– Oslo har hatt en litt rigid holdning til byvekstavtalene. Det gjør at byen går glipp av stor inntekter fra staten som kan brukes på kollektiv. Hvis man er for kategorisk på tiltak som gjør det mulig å bruke bil, så mener jeg man gjør alle i byen en bjørnetjeneste.

– Det er fullt mulig å få folk til å reise miljøvennlig, selv om vi bygger noe vei.

– Statsstøtte til rasister

Venstre har ikke gjort nok i regjering for å få ned prisene, mener Trædal i MDG.

– Jeg er opptatt av at partier som er opptatt av miljø bør samarbeide og spille hverandre gode. MDG gjorde jobben lokalt i Osloområdet med å sette ned foten for E18-utvidelse og bygget støtte for kutt i kollektivprisene. Men Venstre har ikke gjort sin del av jobben i regjering. Venstre og de borgerlige partiene har først og fremst jobbet for å gjøre det lettere for bilpendlere i Asker og Bærum å kjøre inn til byen og spy eksos i ansiktet på vanlige folk med månedskort eller sykkel.

Les også: NHH-professor med klart skatteråd til Støre

Trædal hudfletter Venstre for å ha vært i regjering med Frp.

– I 2017 førte Venstre velgerne bak lyset ved å late som de ikke ville samarbeide med Frp, bare for å kort tid etter gå inn i regjering sammen med dem. For MDG er det utenkelig å samarbeide med FrP i regjering.

– Kan Melby denne gangen garantere at vil en stemme på Venstre ikke vil være en stemme på mer biltrafikk og statsstøtte til rasister? spør han i referanse til organisasjonen Human Rights Service.