RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

MDG på vippen i 60 kommuner over hele landet


– Vi skal ta det mandatet vi har fått av velgerne og bruke makta vår til å få grønn politikk. Det skal vi ta alvorlig, sier stortingsrepresentant Rasmus Hansson til NTB. Her på vei til MDGs valgvake sammen med partiets førstekandidat i Oslo Lan Marie Ngyen Berg.
– Vi skal ta det mandatet vi har fått av velgerne og bruke makta vår til å få grønn politikk. Det skal vi ta alvorlig, sier stortingsrepresentant Rasmus Hansson til NTB. Her på vei til MDGs valgvake sammen med partiets førstekandidat i Oslo Lan Marie Ngyen Berg. Foto: Ole Gunnar Onsøien (NTB scanpix)
Miljøpartiet De Grønne har havnet i vippeposisjon mellom de tradisjonelle blokkene i 10-15 kommuner. Flere andre steder kan de sikre seg makt i koalisjoner på tvers av blokkene.

En gjennomgang NTB har gjort av resultatene for landets kommunestyrevalg viser at MDG ligger på vippen mellom høyre- og venstresiden i rundt 13 kommuner.

– I tillegg kommer det en rekke kommuner der vi kan komme på vippen gitt ulike konstellasjoner. Hvis vi bruker en slik bred definisjon av vippeposisjonen, dreier det seg om rundt 60 kommuner, sier MDGs partisekretær Lars Gaupset til NTB.

– Vi skal ta det mandatet vi har fått av velgerne og bruke makta vår til å få grønn politikk. Det skal vi ta alvorlig, sier stortingsrepresentant Rasmus Hansson til NTB.

Kan avgjøre

I Moss kan partiets to representanter avgjøre om ordfører Tage Pettersen (H) får fortsette. I Bodø er det dødt løp med 19 mandater i rød og blå blokk, og MDGs ene representant kan tippe flertallet i begge retninger.

I andre kommuner åpner etablerte partier for samarbeid utenfor de tradisjonelle blokkene. På Nesodden, der MDG fikk 13,2 prosent av stemmene og fire mandater på vippen, holder Arbeiderparti-ordfører Nina Sandberg døren åpen også for Høyre.

– Vi snakker naturligvis med alle parter, og siden Høyre ser ut til å berge sju mandater er jo det også en mulighet, sier Sandberg til Amta.

Over 10 prosent

I tillegg til Nesodden fikk MDG over ti prosent oppslutning i Vardø, Aurland og Lebesby.

En av kommunene der MDG kan havne i koalisjon uten å ligge på vippen mellom de tradisjonelle blokkene, er Drammen. Der har Arbeiderpartiet invitert SV, Venstre, KrF, MDG og den lokale Bylista for å prøve å danne et flertall som kan stanse borgerlig styre, skriver Dagsavisen Fremtiden.

MDG fikk 4,6 prosent av stemmene og 3 mandater i kommunestyrevalget i Drammen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere