«Lurer på om det er mulig å få gjenreist anlegget for heksebrenning i Vardø på kort varsel?»

Dette skrev Miljøpartiet de Grønnes fylkestingsrepresentant i Finnmark, Arne Liaklev, sist helg på sin Facebook-profil, sammen med en artikkel om innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

– Det er lagt ut som et eksempel. Det er ikke noe jeg står for, at det skal gjenreises noe heksebrenningsanlegg i Vardø. Det er jo lov å gi uttrykk for meningene sine, og den måten Sylvi Listhaug har taklet saken med asylsøkerne i Finnmark på er ikke verdig en politiker på det nivået. Da er det lov å påpeke at det kan være en måte å være på som ligner på en heks, sier han til NRK Finnmark.

Liaklev har nå fjernet innlegget etter flere kommentarer. Men står for sammenligningen han gjorde av Listhaug med en heks.

- Vi bruker den type uttrykk i Nord-Norge. Jeg mener ikke at Listhaug skal brennes, og jeg mener selvfølgelig ikke at vi skal gjenreise heksebrenninga, men det er en måte å uttrykke seg på når man blir opprørt, sier Liaklev i en kommentar til Dagbladet.

Hverken Dagbladet eller NRK Finnmark har lykkes i få en kommentar av justisminister Sylvi Listhaug.

Leder for Finnmark Frp, Odd Eilert Persen, uttaler til NRK Finnmark at han er redd for at Liaklevs utspill er med på å forsøple debatten.

Hekseprosessene:
De store hekseprosessene eller trolldomsprosessene er betegnelsen på et avgrenset historisk fenomen i Europa, fra om lag 1420 til rundt 1750. Hekseprosessene betyr rettslig forfølgelse av mennesker som var blitt beskyldt for trolldomskriminalitet i en eller annen form.

Ifølge Wikipedia ble det totalt henrettet 300 hekser i Norge.