Gå til sidens hovedinnhold

MDG slakter statsbudsjettet: - Dette er et ran mot fremtidige generasjoner

- De gir med den ene hånda, og tar med den andre, mener MDGs talsperson, Une Aina Bastholm.

STORTINGET (Nettavisen): Samtidig som ungdommene streiker for klimaet og krever handling verden over, gjør regjeringen fint lite, mener Miljøpartiet de Grønne (MDG).

MDG mener regjerings statsbudsjettet for 2020 viser nettopp det.

- Dette er et ran mot fremtidige generasjoner, sier MDGs talsperson, Una Aina Bastholm, til Nettavisen i Stortingets vandrehall etter at finansminister Siv Jensen (Frp) har lagt fram statsbudsjettet.

Se videointervju med Bastholm øverst i saken.

Følg Nettavisens livedekning av statsbudsjettet

Les også

Slik slår statsbudsjettet ut i hverdagen

- Det er veldig alvorlig

MDG-politikeren anklager regjeringen for å invitere til «en utslippsfest» som de kommende generasjonene må betale for.

- Summen av tiltakene i statsbudsjettet forteller regjeringen selv i statsbudsjettet, for der viser de framskrivingen fram til 2030 og viser at de klarer ikke engang å levere på halvparten av de utslippskuttene som regjeringen har lovet, sier Bastholm.

Hun påpeker at regjeringen lovet velgerne utslippskutt da de fikk fornyet makt i 2017.

- Så jeg mener det er veldig alvorlig. Regjeringen har en politikk nå innenfor klima som gir med den ene hånda og tar med den andre, fordi de har en del enkelttiltak som er seirene til Venstre i regjeringsplattformen, som nå rulles ut, sier hun, og viser til blant annet CO2-avgiften, som nå skal økes med fem prosent hvert år.

Les også

Lysbakken raser mot HRS-støtte: - Helt feil

- Vi ser at de for eksempel på CO2-avgiften, som er det tiltaket regjeringen er mest stolt over og som Erna Solberg snakket om hos FN. Der unnlater de for den aller viktigste sektoren der dette kunne hatt effekt, i veitransporten, at det skal ha effekt, ved at de bruker 230 millioner kroner for å kompensere på avgiften, sier Bastholm.

For å kompensere for CO2-økningen, kutter nemlig regjeringen veibruksavgiften (bensinavgiften) med 6,5 prosent for bensin og 5,0 prosent for diesel neste år.

- Det vil si at du har et tiltak som du bare nuller ut med annen pengebruk, og med det får vi ikke den klimaeffekten som dette tiltaket skulle ha hatt. Og det mener jeg er ganske alvorlig når Erna Solberg nettopp var i FN og skrøt av dette tiltaket, sier hun.

SE VIDEO: SV-leder Audun Lysbakken går ut mot statsbudsjettet:

- De lener seg tilbake

- Så dere mener at dette rett og slett er alt for dårlig på klima?

- Jeg mener at regjeringen viser veldig tydelig at dem synes de gjør nok. De lener seg nå tilbake, de lytter ikke til forskere og til det store opprøret som er i befolkningen mot brutte klimaløfter år etter år og de holder seg innenfor egen komfortsone.

Les også

Derfor glimrer KrF-lederen med sitt fravær

Bastholm vektlegger samtidig at tempoet i klimapolitikken er viktig.

- Det er veldig viktig å forstå når vi snakker om utslippsreduksjoner, så er det en reduksjon fra alle de utslippene vi hadde i fjor. Så det er ikke minus engang å ha en reduksjon. Det er fortsatt veldig høye utslipp, sier hun.

Kommentarer til denne saken