MDGs talsperson Une Aina Bastholm sier til Nettavisen fredag kveld at hun er lite imponert over bompengeskissen til statsminister Erna Solberg (H).

Skissen har som mål å skape bro mellom Frp og Venstre, som denne uken har vist stor avstand - og som setter hele regjeringsprosjektet på spill.

- Med denne avtalen kan ikke hun garantere at nullvekstmålet holdes, sier Bastholm til Nettavisen - og fortsetter:

- Kommunene settes i en umulig situasjon, for mens bompengereduksjonen kan skje umiddelbart, vil kollektivutbyggingen først skje om noen år. Dette er ekstremt uredelig, mener jeg.

Se Solbergs ultimatum:

Bastholm mener Solberg overkjører byene fullstendig:

– I beste fall ender det nå med enighet om målet om å ikke få mer biltrafikk, men som samtidig svekker det viktigste virkemiddelet som vi vet fungerer, nemlig bompenger.

- Selvforskyldt kaos

- Hvor overrasket er du over denne vendingen?

- Det er naturlig at hun som statsminister nå må skjære gjennom. Hun har latt andre i partier i regjeringen få handle fritt. Men jeg mener hele denne kaotiske situasjonen er veldig selvforskyldt, sier Bastholm til Nettavisen.

Hun sier det er tydelig at valginnspurten gir de involverte partiene «høye skuldre».

Hun mener at Solberg med skissen åpner for mer trafikk i byene, og vil tvinge byene til å fjerne bompengene ved å vifte med mer penger til kollektivtrafikk.

- Overkjører byene

– Solberg må ta innover seg at hun uansett ikke kan bestemme dette alene uten å sette seg ned med byene og forhandle. Jeg håper lokalvalget blir et opprør mot regjeringens klima- og miljøpolitikk.

Det var fredag kveld Solberg stilte et ultimatum til regjeringspartiene om endelig bompengeskisse.

- I kveld har jeg lagt frem en endelig skisse som de tre andre partiene må ta stilling til i løpet av helgen. Det er et kompromiss som tar hensyn til hovedtrekkene fra andre partiene, men den er min og Høyres skisse, sa Solberg under pressekonferansen.

Frist til mandag

Så langt har partileder i Fremskrittspartiet, Siv Jensen, uttalt til Nettavisen at partiet kan stille seg bak skissen.

- Frp kan stille seg bak avtalen Erna Solberg har presentert i kveld. Det er en avtale som gir ytterligere kutt i bompengene, sier Siv Jensen til Nettavisen fredag kveld.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad støtter også avtalen, mens ingen i Venstre-ledelsen så langt vil kommentere den.