RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

MDG-Stoknes: - Høyre styrer mot arbeidsledighet

Høyres Alexander Stokkebø og Miljøpartiet de Grønnes Per Espen Stoknes har havnet i krangel om oljepolitikken.
Høyres Alexander Stokkebø og Miljøpartiet de Grønnes Per Espen Stoknes har havnet i krangel om oljepolitikken. (Scanpix / Privat)
- Det er nesten komisk det skremmebildet som presenteres av MDG.

Onsdag tok Høyres Aleksander Stokkebø, som er medlem av finanskomiteen, et oppgjør med venstresiden i norsk politikk, med SV og MdG i spissen, som han mener har glemt hvordan Norge har blitt et rikt land. Han viser til forslag til å stramme inn rammebetingelsene for oljenæringen.

- Norge er verdens beste land å bo i. Skal det fortsette, må vi skape mer og ta vare på de jobbene vi har, samtidig som vi omstiller oss. NRK-serien Lykkeland forteller historien om «oljå», industrieventyret som ga Norge store inntekter og muligheter. Det virker som om MDG har glemt hvordan vi ble Lykkelandet. De forsyner seg med store beløp fra det norske oljefondet, men vil legge ned næringen som gir inntektene. De stemmer mot prosjektene og vil sette sluttstrek, saStokkebø til Nettavisen.

Les også: - MDG har glemt hvordan vi ble Lykkelandet

- EU ønsker ikke gassen i 2030-årene

Dette får MDGs stortingsrepresentant Per Espen Stoknes til å reagere.

Miljøpartiet De Grønnes stortingsrepresentant Per Espen Stoknes under finansdebatten på Stortinget mandag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

- Det er nesten komisk, men gang på gang presenteres det et skremmebilde av Miljøpartiet De Grønne som om vi skal legge ned 200.000 jobber neste år. Det eneste vi går inn for, er at vi slutter å utlyse flere nye felt, slik at man slipper å overinvestere i gass- og oljeproduksjon på 2030-tallet, når EUs gassetterpørsel er nedadgående. EU ønsker ikke den gassen i 2030-årene. Gassen er en bro som går litt ut i 2020, og så slutter den et sted, sier Stoknes til Nettavisen.

MdGs frykt er at det nå skal investeres store penger i olje- og gassleting, som vil være mer eller mindre verdiløs, mens pengene i stedet kunne brukes på bedre formål:

- Høyre styrer mot arbeidsledighet. Oljejobbene er ikke lenger trygge. EU-kommisjonens ønske om å bli karbonnøytralt innen 2050 vil ha store konsekvenser for norsk olje og gass. MDG har en plan for omstilling av oljearbeidere og skaping av 10.000 nye grønne arbeidsplasser i året, innen blant annet kunnskap, service, maritime næringer, bionæringer og ren energi. Jeg syns det er skremmende at Høyre gambler med folks jobber og vår velferd i form at skoler, sykehus og barnehager ved å fortsette å satse på et produkt verden er i ferd med å kvitte seg med.

- Det er rett og slett farlig

Han peker på at dette er noe som ikke MDG trekker ut av løse luften:

- Regjeringen har selv innrømmet at dagens oljeskatteregime fører til overinvesteringer i olje og gass. Det er rett og slett farlig i en tid da olje og gass vil få mindre og mindre plass i norsk økonomi og i verden. Jeg er glad for at KrF har lovet å gjøre noe med dette i regjeringsforhandlingene med Høyre, FrP og Venstre, konkluderer Stoknes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere