Miljøpartiet De Grønne (MDG) har hardnakket hevdet at de har vært «blokkuavhengige» - selv om de i Oslo styrer med Arbeiderpartiet (Ap) i andre periode.

Les også: Raymond Johansen advarer: - Vi må ikke dytte MDG til høyre

Men nå hever de fanen. For første gang velger MDG side i rikspolitikken, når sentralstyret peker på Ap og SV førstkommende helg, ifølge NRK.

– Det er ingen tvil om at det blir enormt krevende å få Arbeiderpartiet med på en ny retning i politikken, hvor vi setter ned foten for oljeindustrien. Men vi tror det kommer til å være enda vanskeligere på den andre siden, sier MDG-nestleder Arild Hermstad til kanalen.

De to partiene spriker også når det kommer til samferdsels- og naturvernpolitikken.

Ap-topper uenige

Ap-leder Jonas Gahr Støre har på gjentatte spørsmål fra Nettavisen og andre medier svart at hans foretrukne regjeringskamerater er SV og Senterpartiet (Sp).

MDG nevner ikke Sp og for Sp er det helt utelukket å samarbeide med MDG.

På full fart inn i sommerferien 2020, ble det flittig diskutert hvorvidt Arbeiderpartiet (Ap) skulle holde døren på gløtt for MDG eller ikke.

Les også: LO- og AUF-motstand mot Støres nei til Rødt og MDG

Ap-leder Jonas Gahr Støre sa nei, det gjorde også Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum - men ikke byrådsleder Raymond Johansen i Oslo.

Raymond: - Må ikke dytte MDG til høyre

I Oslo samarbeider Ap tett med MDG, noe Johansen mener partiet også må gjøre nasjonalt - siden de kan bli avhengig av MDG for å ta makten i 2021.

Les også: Støre avviser å danne regjering med MDG eller Rødt

- Vi må ikke i alle fall ikke dytte MDG mot høyre, sa Johansen.

- Måten Sp snakker om MDG på, for å ta flere Frp-stemmer i distriktene, er man ikke tjent med.

Se video-intervju med Sps parlamentariske leder her: