*Nettavisen* Nyheter.

MDG vil bosette 2000 syrere i Oslo

FÆRRE FLYKTNINGER: Oslo kommune sa i utgangspunktet ja til å bosette inntil 811 flyktninger i år, men etter et initiativ fra byrådet i Oslo er antallet kuttet til 720. Foto: Arkivfoto

Mens byrådet har redusert antall planlagte kvoteflyktninger, ønsker Miljøpartiet å bosette 2000 syrere i Oslo.

04.09.15 19:32

Oslo kommune sa i utgangspunktet ja til å ta imot 811 syriske kvoteflyktninger i år, etter anmodning fra staten. Tallet var basert på forslaget om å ta imot 10.000 flyktninger på landsbasis.

Da partiene på Stortinget reduserte tallet til 8000 kvoteflyktninger, ble tallet for kvoteflyktninger til Oslo kuttet fra 811 til 720, etter en anmodning fra Oslo byråd til Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI), skriver VG.

Smålig og tragisk
Dagens gjesteredaktør i Nettavisen, Shoaib Sultan, synes dette er både smålig og tragisk, tatt i betraktning av at Europa står overfor den største flyktningkrisen siden andre verdenskrig.

- Jeg synes det er tragisk, og det oppleves som litt smålig når man går inn og nedjusterer antall flyktninger på denne måten. Det virker veldig rart, sier ordførerkandidat for Miljøpartiet De Grønne (MDG), Shoaib Sultan, til Nettavisen.

Oslo fikk ønsket oppfylt om å senke kravet med 91 flyktninger.

- Da vi møtte Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI), sa vi at vi la til grunn at vi ville be Oslo ta imot et lavere antall, basert på at Syria-avtalen i Stortinget endte på et lavere tall enn utgangspunktet, har sosialbyråd Øystein Søreide (H) tidligere uttalt, ifølge NTB.

2000 flyktninger på to år
Ordførerkandidat Shoaib Sultan er også opptatt av at det må gjøres mer på riksnivå for å håndtere flyktningkrisen.

- Miljøpartiet De Grønnes sentralstyre kom sammen i går og fremmet en rekke ulike resolusjoner knyttet til flyktningkrisen. Dette er en humanitær krise av et slag vi ikke har sett på ganske mange år. Og i en ekstraordinær situasjon, kreves ekstraordinære tiltak, sier Sultan.

- Norge skal ta sin selvfølgelige del av ansvaret, og vi ønsker å ta imot 2000 flyktninger til Oslo i løpet av de to neste årene, sier han.

Dublin-avtalen må vike
Sentralstyret til MDG har blant annet tatt til ordet for at norske myndigheter må la Dublin-avtalen vike så lenge flyktningkrisen pågår, og at det etableres trygge reiseruter for flyktningene inn i Europa.

Klikk på bildet for å forstørre.

MDGs ordførerkandidat Shoaib Sultan. Foto: Paul Weaver

I tillegg ønsker sentralstyret at Dublin-avtalen skal reforhandles på sikt med mål om å tilrettelegge for en mer jevnt fordelt ansvarsdeling mellom landene.

Videre etterlyser sentralstyret at det opprettes flere og større transittmottak, og at Norge trapper opp den humanitære innsatsen i Syria og nærområdene.

Genuint engasjement
Sultan ønsker også å applaudere det voldsomme engasjementet folk over hele landet viser for å hjelpe de desperate flyktningene. På Facebook har flere tusen meldt seg på en gruppe som vil åpne hjemmene sine for flyktningene. I tillegg er det en rekke privatpersoner som har startet egne private innsamlingsaksjoner.

- Dette er et genuint engasjement som sier noe om folks ønske og villighet til å hjelpe, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.