*Nettavisen* Nyheter.

MDG vil ha en egen koronaskatt på høye inntekter

MDGs Arild Hermstad

MDGs Arild Hermstad ønsker å innføre koronaskatt for inntekter over 700.000 kroner. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Miljøpartiet De Grønne vil innføre midlertidig koronaskatt på 5 prosent på inntekter over 700.000 kroner.

22.04.20 14:13

Årsaken til MDG-forslaget, er at de ønsker å unngå at oljefondet tar hele støyten i krisen.

MDGs nasjonale talspersoner Arild Hermstad og Une Bastholm står bak forslaget, som trolig vedtas av landsmøtet i helgen, skriver Klassekampen.

Les også: Velgerne flykter fra MDG - Støres flertall rakner

Hermstad vil da fremme skatteforslaget i Stortinget.

Skatten skal motvirke større ulikhet som en følge av koronakrisen og begrense utgiftene som må dekkes inn av oljefondet.

Les også: Lan Marie Berg trekker seg som nestlederkandidat

Klikk på bildet for å forstørre. Oslo 20200414. Talsperson i MGD Une Bastholm før årets digitale landsmøte 25. april, der det skal velges en ny ledertrio. Den gamle talspersons-modellen blir erstattet med en leder og to nestledere.

Talsperson i MGD Une Bastholm før årets digitale landsmøte 25. april, der det skal velges en ny ledertrio. Den gamle talspersons-modellen blir erstattet med en leder og to nestledere. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Skal ikke øremerkes

Finansdepartementet har beregnet at tiltakene samlet vil koste 140 milliarder kroner. Totalkostnaden øker til 200 milliarder kroner om man regner inn tapte skatteinntekter, samt merutgifter for å sikre arbeidsledige, permitterte og syke.

MDG har ikke beregnet hvor store inntektene vil bli fra skatteforslaget. De ønsker ikke å øremerke inntektene.

Hermstad mener at koronaskatten skal fungere på samme måte som dagens trinnskatter. Med en inntekt på 800.000 kroner vil man måtte betale 5.000 kroner ekstra i koronaskatt.

På ubestemt tid

De har ikke tatt stilling til hvor lenge man skal betale ekstraskatten.

– Det har vi ikke tatt stilling til ennå, men poenget er at skatten skal være der fram til økonomien er i rute igjen, sier Hermstad.

Han bekrefter at det da kan være snakk om flere år med ekstra koronaskatt.

Velgerne flykter fra MDG - Støres flertall rakner

En ny Nettavisen-måling viser at korona-krisen nå gir stor uttelling på Høyres oppslutning, som går markant fram på Sentios aprilmåling for Nettavisen. Partiet går fram hele 7,9 prosentpoeng, og er igjen landets største parti med en oppslutning på 26,7 prosent.

I tillegg til Senterpartiet går Miljøpartiet de Grønne (MDG) signifikant tilbake fra målingen i mars. Partiet går tilbake 2,4 prosentpoeng, til 4,9 prosent.

Les mer her: Velgerne flykter fra MDG - Støres flertall rakner

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.