Gå til sidens hovedinnhold

MDG vil ha fri abort til uke 18

MDGs landsmøte vedtok lørdag å utvide retten til selvbestemt abort til uke 18.

Det ble gjort ved å erstatte dagens abortnemnd med et rådgivende og støttende organ rettet mot kvinner og foreldre som velger å avbryte svangerskapet mellom uke 12 og 18.

Les også: Snittmåling for mars: MDG, Venstre og KrF under sperregrensa

– For oss er det viktig å videreføre de gode sidene ved abortnemnda. Objektiv informasjon, råd og veiledning, og ikke minst støtte i valget ved en senabort, bør fortsatt være et tilbud selv om den selvbestemte abortgrensen skal utvides til uke 18, sier nestleder Kriss Rokkan Iversen.

- Ikke tvinges gjennom en krenkende nemndprosess

Avgjørelsen får Grønn Ungdom til å juble. De mener det er på høy tid å utvide retten til selvbestemt abort og gi kvinner makt over egen kropp.

– Vi vil at kvinner som ønsker abort skal motta fordomsfri og trygg veiledning fra helsepersonell, ikke tvinges gjennom en krenkende nemndprosess, sier Josefine Gjerde, 2.-kandidat for MDG i Hordaland.

– Etter valget kan det bli flertall på Stortinget for å fjerne abortnemndene og utvide abortgrensa. Derfor er jeg så glad for at MDG som feministisk parti har vedtatt å stå på riktig side av historien i denne saken.

Aktiv dødshjelp

I løpet av lørdagen skal også MDG votere om man skal skal «utrede innføring av aktiv dødshjelp i Norge».

«Aktiv dødshjelp», også kalt «eutanasi» og «assistert død», betyr å ta livet av en annen person med personens samtykke, eller å medvirke til at noen tar sitt eget liv. Det er straffbart i Norge. I Nederland og Belgia er dødshjelp på bestemte betingelser lov.

Les hele saken her: – Et valg mellom to onder – leve i en ekstrem lidelse eller tvinge leger til å ta liv

Talsperson i Grønn Ungdom, Teodor Nordenstrøm Bruu (27), støtter utredningen.

- Dette er en vanskelig sak fordi det berører liv og død direkte, men jeg støtter en utredning for å få debatten basert på norske forhold. I dag skjer mye av debatten basert på hva som skjer i Nederland, sa Bruu til Nettavisen på lørdag.

NTB/Nettavisen