Gå til sidens hovedinnhold

MDG vil ha Moria-forlik: - Det haster å få til en løsning

MDGs leder Une Bastholm ber regjeringspartiene gå utenom Frp og danne et bredt forlik.

Regjeringen har varslet at de vil ta imot 50 asylsøkere fra den brannherjede Moria-leiren på Lesvos i Hellas. Bastholm peker på at det er flertall i befolkningen og et sterkt ønske i mange kommuner om å ta imot flere.

– Det bør også gi et flertall på Stortinget, sier Bastholm til NTB.

Les også: Høyre angriper Ap om Moria: - Må finne frem tåkelur for å forstå hva de ønsker

– Håpet er å skape en annen dynamikk i asylpolitikken enn at regjeringen automatisk sogner til Frp og lar dem diktere og begrense Norges bidrag, sier hun.

– Haster før vinteren

Bastholms oppfordring går til alle opposisjonspartiene, samt Høyre, Venstre og KrF. Venstre og KrF har begge vært tydelige på at de ønsker å ta imot flere enn 50 flyktninger. For å danne flertall på Stortinget, trengs fire representanter fra enten KrF eller Venstre.

Her får NRK-programlederen nok under «Debatten»:

– Jeg opplever at denne saken har låst seg fast, og jeg tar derfor initiativ til å få bevegelse i Stortinget. Målet er å enes om en formulering på tvers av partiene som forplikter Norge til å ta mot flere enn 50 fra Moria. Forhåpentligvis kan dette forslaget fremmes så snart Stortinget åpner og voteres over der og da. Det haster å få til en løsning før statsbudsjettet vedtas og det blir vinter i Moria-leiren, sier Bastholm.

Ønsker 1.500

MDG har uttalt at Norge må ta imot 1.500 asylsøkere fra Moria, men partiet vil gå i dialog med de andre partiene om antallet.

Les også Gunnar Stavrums kommentar: Følelsesstyrt Moria-hjelp rammer flere tusen andre flyktninger i nabolandene

– Med lave asylankomster til Norge, mange tomme asylmottak og stor kapasitet til å ta imot i kommunene er Moria-saken et rent politisk spørsmål, ikke et kapasitetsspørsmål, mener Bastholm.

Utspillet kommer i forbindelse med MDGs landsstyremøte fredag.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken