Gå til sidens hovedinnhold

MDG vil innføre permanent forbud mot engangsgriller

Miljøpartiet de Grønne ber om fem millioner til fellesgriller for å få slutt på bruken av engangsgriller.

Det har vært meldt om stor skogbrannfare den siste tiden, og det er derfor innført totalforbud mot bruk av engangsgriller i store deler av landet. Flere butikkjeder har bestemt seg for å legge engangsgrillene på bakrommet frem til forbudet er opphevet.

Miljøpartiet de grønne ønsker seg på sikt et permanent forbud. I forbindelse med at Regjeringen skal presentere sitt reviderte nasjonalbudsjett etter forhandlinger med KrF i morgen, vil de derfor foreslå at det blir satt av 5 millioner kroner til etablering av permanente fellesgriller.

- Vi ber nå regjeringen om å begynne satsingen på permanente fellesgriller i parker, på strender, og andre steder der folk griller. Det tror vi er langt mer sosialt og hyggelig enn at alle sitter med sine egne engangsgriller, i tillegg til at faren for brann og forsøpling reduseres drastisk. Noen steder finnes det allerede slike fellesgriller, men de er for få, og for spredt, sier talsperson i MDG, Arild Hermstad.

Les mer: Flere butikker stopper salget av engangsgriller

Penger til skogbrannberedskap brukt opp

Partiet ønsker også 35 millioner ekstra til skogbrannberedskap. Nylig meldte blant annet NRK at de fem millionene som var satt av til helikopterberedskapen allerede var brukt opp.

- Beskjedene fra myndigheter og brannvesen er helt klare: Engangsgriller bør ikke selges når det er stor skogbrannfare. Butikkjedene bør selv gå foran og ta ansvar, inntil et eventuelt nytt regelverk er på plass.

Flere butikker har stoppet salget

Onsdag kunne P4 Nyhetene melde om at butikkjedene Joker, Spar og Nærbutikken har valgt å holde engangsgrillene borte fra butikkhyllene på grunn av forbudet som gjelder i flere kommuner nå.

– Det er åpenbart at engangsgrillene utgjør en stor fare. Vi ønsker å bidra til å minske risikoen for skogbrann og gjøre det vi kan gjøre, sier informasjonsansvarlig Anette Grønby Rein i Kjøpmannshuset, som er et datterselskap av NorgesGruppen, og drifter kjedene, til P4 Nyhetene.

Hverken Meny, Rema 1000, Kiwi eller Coop har valgt å gjøre det samme.

Les mer: En rekke skogbranner i Sør-Norge – ekstrem brannfare også til uka

- Tydelig eksempel på bruk- og kastkulturen

MDG mener bruken av engangsgriller på sikt bør være stoppet, som et tiltak mot forsøpling.

- Engangsgrillene er et ekstremt tydelig eksempel på bruk-og-kastkulturen vi fremdeles har i Norge, og som vi er nødt til å endre. Og det finnes jo allerede gode alternativer. Jeg har for eksempel egen minigrill som er kjempegrei å ha med seg rundt omkring. De koster noen hundrelapper, og varer i årevis, sier han.

Bryr seg ikke om forbudet

Til tross for totalforbudet som nå er innført i flere kommuner har mange nordmenn vanskelig for å droppe engangsgrillene.

– Nå må virkelig de enkeltpersonene som ikke klarer å følge opptenningsforbudet ute virkelig skjerpe seg adskillig, for å si det forsiktig, har Rolf Søtorp, administrerende direktør i Brannvernforeningen, sagt til P4 Nyhetene.

Les mer: Folk gir blaffen i grillforbud – brannvesenet fortviler

Kommentarer til denne saken