Gå til sidens hovedinnhold

MDG vil søndagsstenge Oslo-gater: - Dette er helt absurd

- MDG viser nok en gang alle i Oslo hvor langt tilbake i tid de vil ta byen vår, sier Frp-politiker.

I Oslo MDGs forslag til partiprogram for perioden 2019-2023, foreslår programkomiteen å forby bilkjøring i flere Oslo-gater på søndager.

- Det er en idé fra Paris hvor man frigjør veiarealene til myke trafikanter, litt som vi gjør i Oslo i forbindelse med ulike arrangementer som 17. mai og når det er maraton, men at man gjør det mer regelmessig enn nå, sa leder av Oslo MDGs programkomité, Torkil Vederhus, til Nettavisen torsdag i forrige uke.

Forslaget møter imidlertid kraftig motstand fra partiene som kjemper om å ta over styringen av hovedstaden etter valget til høsten.

- Totalt uaktuelt, sier 1. kandidat til kommunevalget i Oslo for Frp, Aina Stenersen, til Nettavisen.

Les mer her: MDG vil forby biler i Oslo-gater på søndager

- Det er helt absurd

Forslaget betyr i første omgang at man vil stenge enkeltgater for biltrafikk på noen søndager, for å gi plass til fotgjengere, syklister og forskjellige aktiviteter. Men målet til MDG er å utvide ordningen til større områder, og til søndager gjennom store deler av året.

- Dette er et helt absurd og uaktuelt forslag, som viser nok en gang hvor langt og totalt fjernt MDG virkelig er fra innbyggerne i Oslo, sier Stenersen.

Hun mener det Oslos heller trenger, er det motsatte av det som foreslås.

- I Oslo må det sikres fremkommelighet for bilen, for næringslivet og for alle andre som er avhengige av bil i arbeidet og for å få hverdagslogistikken til å gå opp. Frp vil heller bygge ut hovedveinettet raskere, ha en helhetlig mobilitet og fremkommelighet, ha færre sperringer og omkjøringer for bilen, sier Frp-politikeren.

Les også: Oslo-lufta har blitt bedre - her kan du sjekke luftforurensningen der du bor

- Vil ta Oslo tilbake i tid

Om forslaget blir en realitet kan det igjen bli historiske tilstander i Oslo, som det var under oljekrisen på 1970-tallet, da det ble innført totalt kjøreforbud i helgene.

- Søndager er også en av de dagene i uken hvor mange besøker familiemedlemmer, kjører til sine kjære på sykehjem, tar bilen på søndagstur med barna sine, så dette er et helt absurd forslag, sier Stenersen, og påpeker samtidig:

- Det ironiske her er at MDG ofte beskylder Frp for å ha en gammel samferdselspolitikk, mens dette forslaget her er jo som tatt ut av boken fra Oslo i unntakstilstander etter 2. verdenskrig og perioder på 70-tallet. MDG viser nok en gang alle i Oslo hvor langt tilbake i tid de vil ta byen vår, sier hun.

Les også: MDG: Dropp bilen, få ett års gratis transport i bytte

Høyre: - Pussig og unødvendig

Stenersen får støtte fra Høyres byrådslederkandidat i Oslo, Eirik Lae Solberg, som heller ikke liker forslaget om bilfrie søndager.

- En ting er å irritere seg over søndagskjørere, men å forby kjøring på søndager er både pussig og unødvendig komplisert, sier Lae Solberg til Nettavisen.

Han mener man heller må bygge flere permanente gågater i sentrum.

- Nå ser jeg at de ikke foreslår et generelt kjøreforbud på søndager, men at det skal gjelde enkelte steder og at de har markedsdager som forbilder. Høyre har sammen med Venstre og KrF foreslått flere permanente gågater i sentrum, ikke bare på søndager, men blitt nedstemt av byrådspartiene, sier Lae Solberg.

Han tror Høyres alternativ også er enklere å forholde seg til for innbyggerne.

- Jeg tror også de undervurderer hvor mye jobb det kreves av næringsdrivende, lag og foreninger for å gjennomføre en vellykket markedsdag. Det er ikke nok å stenge gata og sette ut stoler, sier Lae Solberg, og legger til:

- Høyre ønsker mer liv og røre i sentrum og flere som bor der. Det er et langsiktig arbeid å etablere mer liv og flere boliger i sentrum. Det er ikke nok å fjerne parkeringsplasser og stenge gater.

- Vil være positive

Lederen av programkomiteen til Oslo MDG er derimot sterkt uenig med Høyre og Frp, og tror folk vil like forslaget om søndagsstengte gater.

- Jeg tror akkurat dette forslaget er noe folk i Oslo vil være ganske positive til. De er vant til midlertidig stenging av gater i forbindelse med ulike arrangementer. Det er snakk om å gjøre det man gjør på Musikkens dag og på markedsdager, men bare litt mer, sa Vederhus torsdag, og la til:

- Det tror jeg folk har positive opplevelser av, det å oppleve hvordan de arealene som i dag er dominert av biler kan være når man ikke har mange biler som lager støy og opptar plass.

Kommentarer til denne saken