RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Med denne tar han brunsneglen

TIL KAMP MOT BRUNSNEGLEN Henry Helgheim har funnet opp en sneglesuger. – Jeg tok 267 brunsnegler på 16 minutter, forteller oppfinneren henrykt.
TIL KAMP MOT BRUNSNEGLEN Henry Helgheim har funnet opp en sneglesuger. – Jeg tok 267 brunsnegler på 16 minutter, forteller oppfinneren henrykt. Foto: Eirik Hagesæter (Bergensavisen)
Henry Helgheim mener han har løsningen i krigen mot brunsneglen. Se video.

(Bergensavisen): – Jeg tok 267 brunsnegler på 16 minutter, forteller oppfinneren henrykt om snegleslukeren han har laget.

Se video av snegleslukeren nederst

Over en kaffekopp forklarer Henry Helgheim bakgrunnen for oppfinnelsen.

– Min kone hadde gått med saks og klippet 150 snegler. Til slutt kastet hun saksen ut i hagen og sa hun ga opp. Jeg tenkte litt på dette, å gi opp hagen sin, sier Helgheim til ba.no.

For Helgheim var dette uaktuelt:

– Mange gir opp kampen mot brunsneglen. Jeg pleier å si at vi må gjenerobre hagene våre! Den er jo på topp 10 over våre mest uønskede arter. Alle klager over den, men ingen gjør noe. Så jeg tenkte.

Henry, som forteller at han alltid har vært av den nysgjerrige, kreative typen, fant ut at han ville finne en bedre måte å ta knekken på brunsneglen på.

– Jeg prøvde biologiske midler, men likte det ikke. Vi spiller russisk rulett med naturen vår. En dag mens konen var på jobb bestemte jeg meg for å bruke en ombygd støvsuger. Men snegler er jo 70 prosent vann, så papirposene sprekker jo bare, sier han til ba.no.

– HAR DREPT RUNDT 5000

Løsningen ble å spesialdesigne sin egen sneglesuger. I det BA besøker ham, to år etter han fikk ideen, har han fått sin andre prototyp på maskinen.

Den er til forveksling lik en støvsuger, både i utseende og bruksmåte, men festes på ryggen, har en slange designet for at snegler ikke skal klistre seg fast og bruker spesialdesignede snegleposer. Mannen bak vil på det sterkeste fraråde folk å bruke støvsugere til sneglekrig.

– Det står på dem at det kan være livsfarlig med tanke på strøm, sier Helgheim, som har tatt ikke så rent få snegler av dage med innretningen.

– Jeg har vel tatt omtrent 5000 snegler med maskinen siden jeg først fikk den for omtrent et år siden. En gang tok jeg 267 på 16 minutter, forteller han stolt.

Maskinen er produsert i Kina, hvor produsenten i mangel på brunsnegler tester motorkraften med mandarinbåter. Og etter snegleslukerens evne til å gjøre det navnet lover, er ikke det noen dårlig målestokk.

– DE ELSKER KÅLRABI

Men en del egentesting måtte det også bli for å videreutvikle konseptet, og Helgheim gikk derfor i stikk motsatt retning av hageeiere flest: han gjorde deler av hagen så trivelig for snegler som mulig, så han hadde prøvekaniner.

– De trives i komposthauger, og liker Hansa vørterøl, jordbær og kålrabi. Kålrabi er det beste de vet, mener oppfinneren.

En del testing senere venter han på den tredje prototypen, som har blitt gjort billigere med et mindre batteri og noe svakere motor. Han ser nemlig for seg masseproduksjon, med en mulig pris på 2000–2500 kroner.

– Enhver hageeier burde ha en. Den kan ikke lanseres helt ennå, men kanskje man kan få den i julepresang? spør han.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere