ABC News har fått tak i eksklusive bilder av undertøyet Umar Farouk Abdulmutallab (23) bar da han forsøkte å sprenge et passasjerfly i luften like før landing på den internasjonale flyplassen i Detroit. Undertøyet inneholdt sprengstoff som var sydd inn i skrittet.

Al-Qaida har påberopt seg ansvaret for terrorforsøket som skjedde 1. juledag, og terrororganisasjonen har varslet flere angrep i nær fremtid.

Bildet viser undertøyet med sprengstoffet fortsatt på plass. Sprengstoffet er av type PETN, også kjent som pentaerytritol, som trolig ville ha sprengt hele flyet i luften dersom Abdulmutallab hadde lyktes i sitt forsøk.

Sprengte hull i veggen
Amerikanske myndigheter har foretatt en prøvesprengning med 50 gram PETN, og eksplosjonen lagde et hull i siden på en flygemaskin.

Dette er samme mengde som den såkalte skobomberen Richard Reid hadde skjult i skoen da han forsøkte å sprenge et passasjerfly i luften i julen 2001.

Abdulmutallab hadde imidlertid 80 gram med PETN skjult i undertøyet.

Den eneste grunnen til at tragedien ble avverget var fordi tenningsmekanismen, bestående av syre i en sprøyte, ikke fungerte.

- Det er ingen tvil om at det var nære på, sier republikaneren Pete Hoekstra, medlem av etterretningskomiteen i Kongressen, melder ABC News.

- Bomben gikk av, men det ble en brannbombe i stedet, noe som trolig reddet flyet, sier han.

Syren i plastsprøyten forårsaket en brann, men kom ikke i kontakt med det høyeksplosive sprengstoffet PETN.

23-åringen har uttalt i avhør at han fikk bomben fra Al-Qaida da han deltok på en treningsleir i Jemen.

Hyllet som helt
Terrororganisasjonen har hyllet Abdulmutallab som en helt på et nettsted.

- Han er en helt som klarte å beseire den legendariske, amerikanske etterretningen, samt vise at de er sårbare, lyder en beskjed som er postet på Internett under et bilde av Abdulmutallab.

President Barack Obama har sverget at han ikke vil hvile før bakmennene er pågrepet, melder BBC.

- Vi kommer ikke til å hvile før vi har funnet alle de involverte og stilt dem til ansvar, sa Obama da han talte på en militærbase på Hawaii mandag hvor han og familien tilbringer julen.

- De som ønsker å drepe uskyldige menn, kvinner og barn skal vite at USA vil gjøre mer enn bare å styrke sikkerheten, sa presidenten.