RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Med guida tur i kajakken

Sist oppdatert:
Guidete turer i kajakk er herlige greier. Bedre kombinasjon av individuelle opplevelser og sosialt samvær skal man lete lenge etter.

Med på opplegget følger nyttige instruksjoner, praktiske tips og gode opplevelser under trygge omgivelser.

For nybegynnere er slike turer gull verdt, men også mange erfarne padlere finner stor glede i å delta på organiserte padleturer. Her kan man utveksle med hverandre. Samtidig er en kajakk slik innrettet at man også får følelsen av å være «sin egen herre».

Vetle-Kroken
Navnet på dette lille stedet ved Lustrafjorden innerst i Sognefjorden klinger av isolasjon og bortgjemthet, men det fører en vei dit, og en liten ferje mellom Solvorn og Urnes krysser fjordarmen lenger ute flere ganger for dagen. Her har amerikaneren David Parmentier (44) funnet sitt paradis sammen med sin kone, som opprinnelig kommer fra Bodø. David er ekstremt glad i naturen og prøver å kombinere denne interessen med deltidsjobben som turleder og instruktør for sitt eget firma, David Parmentier & Co. Selv padler han hele året, også når isen legger seg på fjorden.

Da pigger han seg utover isflaten til han møter åpen sjø og padler videre som om intet uvanlig hadde skjedd.

Mange muligheter
David tilbyr alle typer padleturer, fra én times «Taste of Kayaking» for folk som vil prøvepadle i en fjord med turer litt instruksjon, til fire dagers turer som kombinerer padling langs veiløse fjorder og en fjelltur til 1.300 meters høyde. Hans tre timers morgen- eller kveldsturer, tre timers opplæringskurs eller sjuåtte timers padletur med 20 minutters gåtur til Norges eldste stavkirke, Urnes, er også populære turer. Man kan også leie kajakk hos David til en rimelige penge.

Sjekk www.vetle-kroken.com.

Andy Cullens kommer fra New Zealand, og har som David Parmentier, funnet sitt paradis i den vestnorske villmarken. Andy arrangerer kurs på Jostedalsbreens nære vann, hvorav Styggevatn med isbreen er den mest populære. Vår tur gikk imidlertid til likeså spennende Tunsbergdalsvatnet fordi isen fortsatt lå tykk på Styggevatn som ligger høyere oppe.

Uberørt
I Tunsbergdalen padler man i uberørt natur til enden av innsjøen og tar bena fatt i en likeså uberørt natur til en av Jostedalsbreens mange brearmer. Inkludert i dette turopplegget inngår en liten klatretur på breen og Andy står og for utstyr og god instruks om hvordan man oppfører seg både i kajakk og på breen. Han har drevet med dette i fire år nå og interessen for hans turer ser ut til øke kraftig år for år.

Fremdeles er det nok mest utlendinger som deltar, men flere og flere nordmenn begynner å få øynene opp for slike aktive turopplevelser.

Langt fra
Da PADLING deltok på en av hans ekskursjoner litt utenom sesongen, var to nordamerikanske jenter påmeldt, Courtney Kellock (24) fra New Jersey, USA, og Delphine Hou (25) fra Vancouver, Canada. De var begge på ferie i England da de kastet seg på et billigfly til Bergen etter å ha lest om Ice Trolls turer på Internett. De hadde ingen padleerfaring fra før av, men fant seg fort til rette i en stødig dobbelkajakk og Andys gode instruksjoner.

Andy har for øvrig veldig god greie på det han driver på med. Han har erfaring både som brefører og padleinstruktør i fra New Zealand, og hans kunnskaper og fortellerglede om vannet, breen og naturen må bare oppleves.

Les mer på PADLINGS hjemmeside.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere