*Nettavisen* Nyheter.

Med is i blikket

En av de mer erfarne isklatrerne leder opp en mixrute. Foto: Ågot Caroline Nilssen

Det er ikke lett å ta seg opp en frossen foss, men utrolig gøy, selv for en nybegynner. Nettavisen har vært med på isklatresamling på Myrdal.

19.02.07 11:39

Breogfjell og sportsbutikken Ute.no arrangerte nylig isklatresamling på Myrdal. Det er fjerde gang de holder et slikt arrangement. Rundt tretti ivrige klatrere fra både Øst- og Vestlandet innlosjerte seg på Myrdøla Gjestehus med is i blikket.

Noen er drevne i faget, andre helt ferske – som undertegnede. Idet vi ankommer får vi vite at det var minus 18 grader dagen før. Jeg er ikke helt sikker på om dette er noe for en frysepinn som meg, men det er jo bare èn måte å finne ut av det på.

Kaldt og klart

Stein F. Møller fra Breogfjell gir beskjed om at alle som skal delta på isklatring må ha hjelm.

¿- Isen er veldig sprø nå, så det raser hele tiden. Ergo må dere være oppmerksomme både når dere klatrer, sikrer og ellers beveger dere i nærheten av isen, påpeker Stein.

Gradestokken viser minus ti idet vi beveger oss utenfor klokka ti på morgenen. Det er klarvær og vi får varmen opp på vei opp til området med egnet is.

Ute.no har med stegjern, stive støvler og isøkser til låns for dem som ikke har utstyr til klatring på is - eller for dem som gjerne vil teste annet utstyr enn det de selv har. Instruktørene fra Breogfjell henger opp topptau og så er det bare å sette i gang.

Isbitene hagler

¿- Hvis du aldri har klatra på is før, kan det være lurt å vente til noen har vært oppe før deg. Da slipper du å slå sånn for å finne feste til øksa – du kan bare hekte den i hullene som allerede er laga. Dermed blir det ikke så tungt, forklarer Anders Melkevoll fra Ute.no.

Det hagler med isbiter fra dem som er i gang med å jobbe seg oppover isen.

- Hei, la det være litt is igjen til oss andre også da, kommer det lystig fra en av dem som venter på ledig rute.

Jeg får lånt meg et par økser og gir meg i kast med isen. Det er vanskelig å stole på at det går an å stå på de taggene foran på stegjernene om du får plassert dem riktig i isen. Jeg er ikke flink å bruke beina, henger mye på øksene og det kjennes fort i armene – ganske typisk for en nybegynner.

Fingrene begynner å bli kalde, jeg sjekker at øksa henger godt før jeg slipper den og rister litt liv i hånden. Jeg jobber meg videre oppover og tenker at dette hadde jeg aldri turt om jeg skulle gått på led ... Så husker jeg at jeg tenkte det samme første gang jeg klatra på topptau inne ...

¿- Jeg har for dårlig pump i armene, utbryter en på naboruta. Greit å vite at det ikke bare er jeg som sliter.

Glipper taket

Breogfjell har hengt opp åtte topptau og etter hvert prøver jeg meg på noen andre, litt vanskeligere ruter. Det er tungt, selv om jeg prøver å være bevisst på beinbruken. Jeg glipper taket med beina i ene øyeblikket og med øksene i neste. Så henger jeg der i tauet da, før jeg klarer å dra meg videre.

Like under toppen ser jeg at tauet har kilt seg under et isflak og tenker at jeg får gi meg. Plutselig løsner flaket og isen raser. Dermed gikk det greit å klatre siste stykket også.

Instruktørene fra Breogfjell går mellom topptauene og følger med på aktivitetene. En av dem gir beskjed:

- Ikke bli stående under de som klatrer der borte. Det raser så mye derfra. Kom opp her og stå.

Like etter suser noen ganske så store isklumper forbi. Her gjelder det å være oppmerksom.

Solen varmer etter hvert, men den blir ikke mange timene i Myrdal. Vi rekker en kjapp matpause før skyggen er der og det blir merkbart kaldere. Det er ikke bare jeg som fryser på fingre og tær. Flere har gitt seg allerede.

I Myrdal Gjestehus får vi tint opp frosne kroppsdeler og fylt på tomme mager så mye vi klarer en klatreøkt neste dag og.

Mixklatring

Været er like bra når vi våkner morgen etter. Det er bare å få i seg frokosten, kle seg godt og komme seg ut igjen.

Noen prøver seg på mixklatring, andre har meldt seg på et enkelt kameratredningskurs, mens de fleste nybegynnerne gjerne vil få prøve seg litt flere ganger opp isen.

Klatringen går litt lettere andre dagen, men det kjennes likevel greit å ha topptauet. Jeg har fått prøve ulike isøkser og kjenner at det er ganske stor forskjell. Det er noe med å ha riktig utstyr. Stive støvler gjør det også enklere enn med for eksempel vanlige fjellsko.

Jeg overlever både kulda og klatringen og kan konkludere med at isklatring er gøy. Har du lyst å prøve deg, sjekk med Breogfjell eller med fjellsportgruppa til din lokale forening i Den norske Turistforening.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.