RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Med kajakk på Grønland

Elleve nordmenn er nå i gang med å padle kajakk på Øst-Grønland. Følg turen her.

I samarbeid med Hvitserk.no gir vi deg dagbøker fra turen, som totalt varer i tolv dager inklusive reisetid.

Guiden Roar Laugerud har med seg Åse, Hege Pernille, Christian, Carl, Stine, Herman, Knut, Svein Erik, Jan Otto og Kari på turen.

Gjengen landet en time forsinket på mandag, men fikk en fin båttur inn til landsbyen der padle-eventyret startet tirsdag. Underveis fikk de se både vågehval og pukkelhval. Tirsdag startet med øvelsen «pakke altfor mange ting ned i altfor liten båt».

Camp ble etablert på en liten øy like utenfor det lille fangstsamfunnet Kuumiut. Tirsdag brukte gruppe formiddagen til å få plassert alle pakkenellikene i kajakkene. Dét er ikke gjort på null komma svisj første gangen! Stapping og fikling og triks må til for å få kabalen til å gå godt opp.

Regnet og regnet
Det har regnet mer eller mindre kontinuerlig i nesten ett døgn! Til tross for dette er stemningen god, og de har sikt til fjellene rundt seg.

Som ventet, og planlagt, gikk det litt tid til å få ting på plass i kajakkene i går morges. De kom på vannet ca kl 11.00 og padlet over det lille sundet til landsbyen Kuumiut. Dette lille samfunnet som er så totalt ulikt hva man er vant til hjemmefra. Folk lever i stor grad tradisjonelt, men endel moderne fasiliteter er kommet på plass i løpet av en genereasjon.

Innbyggerne her har hatt et par generasjoner på å «lære seg våre vestlige skikker». Det er ikke mye! Her hjemme har vi brukt 3-400 år. Derfor er vi nok et hakk foran når det for eksempel gjelder håndtering av moderne avfall. På den annen side må man bare observere med nesegrus beundring hvor virutuost de evner å operere i den naturen de lever i og med. I Kuumiut ble det besøk i butikken, og en liten vandring gjennom bebyggelsen - dessverre i regnvær.

Klar for neste etappe
Deretter padlet de innover fjorden mot den trange passasjen som de ikke kunne komme gjennom før litt utpå ettermiddagen. Det passet fint med lunch der inne, i påvente av høyvannet.

Etter passasjen padlet de et kort stykke over en fjord til en fin odde, - med en flott leirplass. Dagen startet, som nevnt i går, temmelig tidlig for noen av deltakerne, så det ble tidlig kveld. De standhaftige, siste bysselallet mellom klokken ni og halv ti.

I dag morges regnet det fortsatt, men ikke så mye som i natt. De er alle klar for neste etappe ut i en større fjord, normalt med mye isfjell.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere