*Nettavisen* Nyheter.

Med lisens til å skremme

Foto: Jonas Bjørkli (Avisa Nordland)

Fuglene er en så stor plage på Bodø lufthavn at Luftforsvaret stadig må rykke ut med pistolen.

30.08.10 16:00

Rullebanen ved Bodø lufthavn og Bodø hovedflystasjon skal til enhver tid være tomme for alt av fremmedlegemer. Dette inkluderer også levende vesener, som eksempelvis fugler.

Mange oppgaver

- Det er brann, redning og plasstjenesten (BRP) som har ansvaret for dette, forteller BRP-sjef i Luftforsvaret Johnny Hansen til Avisa Nordland. Dette er samme tjeneste som har ansvar for brøyting, brannberedskap og redningstjenesten ved flyplassen.

- Vi har faste rutiner for overvåkning av rullebane. Hver halvannen time inspiserer vi rullebanen, og vi drar også ut på eget initiativ dersom vi ser at det er mye fugl.

Livsviktig
Og at fugleskremmingen er viktig er det ingen tvil om. Mange har nok friskt i minne hendelsen fra New York der US Airways Flight 1549 på mirakuløst vis klarte å nødlande i Hudson-elva. Da hadde flyet mistet all motorkraft etter å ha kollidert med en fugleflokk like etter avgang.

Også det siste F16-flyet Norge mistet var som følge av fugl i motor. Dette skjedde i mars 2001 da en stor måse kom inn i luftinntaket på et F16-fly som holdt drøyt 1000 kilometer i timen. Begge om bord måtte skyte seg ut og overlevde.

Birdscare
Det har vært forsøkt å skyte for å drepe, men dette har hatt liten effekt. Dermed har BRP-tjenesten gått tilbake til de gode gamle birdscare-skuddene som kun er ment for å skremme.

- Birdscare er lyskuler som man sender av gårde mot flokken. Deretter detonerer disse ved fuglene, og skremmer dem av gårde, forklarer Geir Antonsen i BRP-tjenesten, og fyrer av et demonstrasjonsskudd. Ikke en fugl letter av skuddet, men det kommer rett og slett av at det ikke er en fugl å se i nærheten av rullebanen.

- I dag, som det er så fint vær, har vi lite fugleplager og fyrer gjerne ikke av et eneste skudd. Det er når det er litt gråvær at plagene er størst, forklarer Antonsen.

- Da kan BRP fyre av opptil 60-70 varselskudd, fortsetter han, mens han varsler flytårnet om en ørn som sirkler over en haug i nærheten av rullebanen. Det er måsen som utgjør den største utfordringen for jegerne, men også ørn og andre fugler titter innom innimellom.

Andre virkemidler
BRP-tjenesten har også forsøkt en rekke andre tiltak mot fugleproblemet, og har blant annet gått til innkjøp av svært kraftige lasere, men disse har vist seg å ha liten effekt.

- Det er nok smell og lys som fungerer best enn så lenge, men det forskes på en rekke tiltak. Blant annet en spesiell gresstype som fuglene ikke vil sette seg på, avslutter BRP-sjefen Johnny Hansen.

Se flere saker fra Nordland her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.