RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Med skattekrav på 2 milliarder

Sist oppdatert:
Om to uker starter høyesteretts behandling av det som kan bli Norges største skattesak. Det er en rekke oljeselskaper som står i spissen for kravet på 2 milliarder i tilbakbetaling av skatt
Det melder Finansavisen.

Stridens kjerne er Finansdepartementets endring i ligningspraksis i 1993 og 1994 for tariffinntekter partnerne i Statpipe-rørledning og Kårstøanlegget tok fra brukerne, skriver avisen.

Bak søksmålet står Statoil, Norsk Hydro, TotalFinaElf, Mobil, Esso, Norske Shell og Conoco.

Skattebeløpet for 1992 og 1993 er på 400 millioner kroner, i tillegg til for årene frem til i dag. Partnerne tapte saken i Lagmannsretten, men vinner de i Høyesterett kan de få utbetalt 2 milliarder for perioden 1992 til 2002 av staten.

I forbindelse med skattereformen i 1992 ble landskatten i Norge senket fra 50,5 til 28 prosent, mens sokkelskatt forble høy. Det gjorde det meget gunstig for oljeselskapene å prosessere våtgassen på land til økte tariffer. Finansdepartementet mente at selskapenes inntekter på land var for høye, og skjønnslignet deltakernes inntekter på land og på sokkelen. Det er denne gjennomskjæringen selskapene nå søker omstøtt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere