RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Med ulv i byen

Sist oppdatert:
Hunden stammer direkte fra ulven, og det må eier ta hensyn til. Her er tipsene.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Genforskning viser at gråulv og hund har 78 kromosomer felles og kan få fruktbare avkom - til sammenligning kan for eksempel rev, sjakal eller dingo ikke pare seg med en hund og få fruktbare avkom.

Dette er kanskje vanskelig å tro når du ser en Chihuahua trippe ned langs gata i en pelskantet Guccijakke, eller om du har sett en Engelsk Bulldogg som ligger og snorker i senga di.

For ca 10 000 år siden ble ulven temmet, Forskerne tror at det kan skyldes menneskene som begynte å bosette seg mer permanent, etterlot seg mer avfall rundt boplassen. Mat som igjen tiltrakk seg ulver. Ulven ble til stor hjelp for mennesker i form av renhold, varmekilde, matreserve og voktere.

Etter hvert begynte mennesker å pare ulvene. Det ble begynnelsen på våre hunderaser.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Med ulvens instinkt
I dag har vi ca 400 hunderaser med ulikt utseende, ulike arbeidsoppgaver og ulike egenskaper. Alle har fortsatt sitt utspring i ulven, med samme instinkter og behov. De vil vandre, søke, spore, forfølge, velge ut, skremme, angripe, drepe, spise, grave ned og bære hjem. De elsker også å jobbe for oss.

Men hvor mange får egentlig sjansen til å utnytte egenskapene som de er fremavlet med? I dag går våre selskapshunder rundt på korte turer, på asfalterte gater, blir servert mat i en skål, får anvist soveplass og blir ofte etterlatt ensom mange timer i strekk. De blir utsatt for fremmede hunder, tisper med løpetid, barn på skateboard, trikker og en mengde andre ulike stressfaktorer.

Dette er et unaturlig miljø for hunden som ofte leder til høye verdier av stresshormoner. For høyt stressnivå leder ofte til atferdsproblemer. Mange av hundens sykdommer har også sammenheng med langvarig stress.

Les mer fra Dittdyr.no:

Fant «dinosaur»

Blind flamingo (75) brutalt angrepet

Nekter å drikke av tåteflaske

Flokkdyr
Hvordan kan vi tilfredsstille våre hunders behov på en bedre måte? Det viktigste er å innse betydningen av at den er et flokkdyr. En ulv er aldri ensom. Blir den utstøtt av flokken, har den relativt liten sjanse til å overleve.

Hunden vil oppleve en stor del av denne redselen hver gang du går fra den. Det er hjelp å få. Den kan trenes opp til å være alene opptil 3-4 timer gjennom grunnleggende og forsiktig ensomhetstrening. Helst ikke mer.

Selv om hunden virker rolig og avslappet bygger den opp indre stress som ofte kommer til syne i helt andre situasjoner, som for eksempel å dra hardt i halsbåndet, overdreven jakt, redsel og uro. Spør om det er mulig å ta med hunden på jobben. Mange opplever en veloppdragen hund som et positivt innslag på arbeidsplassen. Hvis dette ikke er mulig, bruk hundepassere, eller venner og familie.

Mental og fysisk trening
Betydningen av stimulering kan ikke poengteres tydelig nok. Når våre hunder ikke kan være med oss og arbeide sammen med oss 7-8 timer, må vi kompensere med alternative arbeidsoppgaver. Se til at din hund får fysisk mosjon ved at du tar deg tid til å dra til nærmeste skog eller naturområde.

Lek med din hund, la den få hoppe opp på stokker, steiner, balansere på tømmerstokker for å få arbeide med kroppen, trene smidighet og styrke.

Aktiver hunden din mentalt. Gjem en bit med noe godt eller en leke, og la hunden bruke lukt og hjerne for å finne den. Gjem deg selv, tren lydighet og sirkuskunster. Det går selvfølgelig an å utføre øvelser hjemme i stua eller ute i hagen.

Gå på tur sammen med hunden, ikke i andre enden av båndet. Samarbeid og aktiver hverandre i stedet for å ta den vanlige runden rundt parken der hunden kjenner ruta.

Les og lær
Gå gjerne på kurs der du kan lære deg å stimulere din hund ytterligere, som for eksempel Agility, Sporkurs, Rallylydighet og Freestyle. Følg med på aktivitetsturer, kjøp en bok om eller spør andre hundeeiere du møter, om de vil gå på tur sammen med deg slik at hundene kan få sosialisere seg.

Husk å gå regelmessig til veterinæren for å være sikker på at hunden din er frisk og rask, kjøp ernæringsrikt for. Hold tennene fri for tannstein, klipp klørne og hold pelsen fin ved godt stell.

Ta vare på ulven din, så tar den vare på deg!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere