*Nettavisen* Nyheter.

Meddommer må gå etter dødsstraff-melding

Meddommer Thomas Indrebø må fratre som meddommer etter sine uttalelser på internett.

17.04.12 10:41

HTML EMBED

Følg TV 2s direktesending her


LIVE fra Twitter

LIVE fra Nettavisens journalister

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Ytringene til meddommer Thomas Indrebø (33) ble behandlet i et krisemøte før retten ble satt tirsdag klokken 09.

I en kommentar til en VG-artikkel, hvor det sto at gjerningsmannen hadde tilstått, skal Indrebø i saken ha skrevet at: «Dødsstraff er det eneste rettferdige i denne saken!!!!!!!!!!», ifølge nettstedet Vepsen.

Retten: - Indrebø er inhabil
Tingrettsdommer Wenche Elizabeth Arntzen tok opp saken da retten ble satt tirsdag morgen.

- Jeg vil begynne med å ta opp et habilitetsspørsmål knyttet til meddommer Thomas Indrebø. Retten har i dag tildig blitt kjent med at han har kommet med ytringer 23.juli, hvor han har sagt at dødsstraff er det eneste rettferdige i saken, sa Arntzen.

Hovedpersonen selv - Anders Behring Breivik - smilte godt da habilitetsspørsmålet til dommeren ble tatt opp i retten tirsdag morgen.

Retten trakk seg så tilbake, og like etter klokken 10 kom tingrettsdommer Wenche Elizabeth Arntzen med rettens kjennelse.

- Retten har enstemmig kommet til at Indrebø er inhabil, sa Arntzen. Nå overtar rettens reservedommer, pensjonist Anne Elisabeth Wisløff (71).

Arntzen opplyste at Indrebø har erkjent å ha kommet med uttalelsene.

Både forsvarerne og aktoratet sa i retten at de mente meddommeren ikke har den nødvendige tillit til å fortsette.

- Må fratre
Tingretten opplyste tirsdag morgen at rettssaken uansett ikke ville bli utsatt, og forhandlingene ville fortsette på vanlig måte etter at retten har tatt stiling til om meddommeren må byttes ut eller ikke.

- Dette er nå opp til fagdommerne i saken, sa sorenskriver Geir Engebretsen til Nettavisen før retten ble satt.

- Vi vil utvilsomt kreve at han fratrer, forutsatt at det er ham som har skrevet dette, hvilket mye tyder på, sier Tord Jordet, en av Breiviks fire forsvarere, til Dagbladet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Junge, Heiko

- Dødsstraff eneste rettferdige
Det var dagen etter terrorangrepene mot regjeringskvartalet og på Utøya, at det ble ytret en positiv dødsstraff-melding fra Facebook-profilen til en av meddommerne i saken.

I en kommentar til en VG-artikkel, hvor det sto at gjerningsmannen hadde tilstått, skal Indrebø i saken har skrevet at: «Dødsstraff er det eneste rettferdige i denne saken!!!!!!!!!!», skriver nettstedet Vepsen.

Meldingen ble postet 23. juli 2011 klokken 23.34.

Mannen benytter seg av et annet navn på Facebook, men har registrert seg med sin egen e-postadresse. Bildet på facebookprofilen er også identisk med meddommeren.

Her er meldingen:

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Facebook)

Habilitetsregler
Det er svært strenge habilitetsregler for meddommere i en rettssak. I domstolslovens paragraf 108 heter det:

«Dommer eller lagrettemedlem kan heller ikke nogen være, når andre særegne omstendigheter foreligger, som er skikket til å svekke tilliten til hans uhildethet. Navnlig gjelder dette, når en part av den grunn krever, at han skal vike sete.»

Følg rettssaken direkte her:

HTML EMBED

Det ble holdt krisemøte i Oslo tingrett tirsdag morgen for å avgjøre hvordan saken skal håndteres videre.

Statsadvokat og aktor i saken, Svein Holden, var kjent med saken.

- Jeg skal få en orientering av politiet med en gang jeg kommer på kontoret, sa Holden til NRK.

Flere spark
Meddommeren uttrykte også liten begeistring for den nyutnevnte PST-sjefen, Benedicte Bjørnland. 12. april skrev han, med tydelig spark til avgått PST-sjef Janne Kristiansen, at: «Kanskje en MANN hadde gjort seg som PST-sjef denne gang????».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.