RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Medelever sterkt preget etter ulykken i Kenya

Elever og ansatte ved Valdres Folkehøgskule er i sorg etter at to elever omkom i en trafikkulykke i Nanyuki i Kenya lørdag.
Elever og ansatte ved Valdres Folkehøgskule er i sorg etter at to elever omkom i en trafikkulykke i Nanyuki i Kenya lørdag. (AP)
Sist oppdatert:

Nanyuki/Oslo (NTB-Monica Hägglund Langen): En ung mann og en ung kvinne som var elever ved Valdres Folkehøgskule, omkom i trafikkulykken i Nanyuki i Kenya lørdag.

– Det var en mann og en kvinne i 19-20-årsalderen som omkom i ulykken, opplyser kommunikasjonsrådgiver Astrid Sehl i UD til NTB.

Utenriksdepartementet bistår folkehøyskolen i samarbeid med skolens forsikringsselskap med å ta vare på de skadde og de øvrige elevene.

– Vi har sendt to fra ambassaden til ulykkesstedet for å bistå med å få elevene til Nairobi. I tillegg styrker vi ambassaden med to personer fra UD i Oslo, som har kompetanse på krisehåndtering, sier Sehl.

Vurderer hjemreise

Åtte personer ble brakt til sykehus etter ulykken, og søndag blir de flyttet til et større sykehus i hovedstaden Nairobi.

– Det gjør logistikken og oppfølgingen av de involverte elevene bedre, opplyser folkehøyskolen på sine nettsider søndag.

Tilstanden skal være stabil for de åtte skadde. Én av personene som var involvert i ulykken, ble ikke fysisk skadd. Legene vil gjøre en fortløpende vurdering av når det kan være aktuelt å sende dem hjem til Norge.

Elevene som ikke er fysisk skadd, blir søndag flyttet til skolens samarbeidspartner YMCA i Nairobi. Folkehøyskolen vil ta en snarlig avgjørelse om hjemreisetidspunkt for dem som er fysisk uskadd.

Sorgarbeid og debrief

To ansatte fra den norske ambassaden er søndag sammen med elevene og de ansatte, og de bistår i tillegg med kontakt med de lokale myndighetene.

– Vi har folk på ulykkesstedet og i Nairobi sammen med elevene, og vi vil fortsette å bistå folkehøyskolen med behovene de har i dagene som kommer. Hjemreise for den enkelte elev blir fortløpende vurdert, sier Sehl.

Sjømannskirken ankommer Nairobi søndag kveld med to prester som skal bistå elevene i sorgarbeid og debrifing. I tillegg har en av Sjømannskirkens studentprester vært tilgjengelig på telefon siden lørdag ettermiddag for elever og ansatte ved skolen.

Foreldres mareritt

En minibuss med 11 personer av en gruppe på 20 personer fra Valdres Folkehøgskule var i minibussen da den kolliderte med en lastebil i Nanyuki, nord for hovedstaden Nairobi i Kenya.

Politiet opplyser at en lastebilsjåfør mistet kontrollen over kjøretøyet under en forbikjøring, og kolliderte med minibussen da han havnet i motsatt kjøreretning, skriver den kenyanske avisen The Laikipian.

– Det går etter forholdene bra, men det er klart at hun er sterkt preget av å ha mistet to klassekamerater og at flere i klassen er hardt skadd. Våre tanker går til dem som har mistet sine, og de pårørende til de hardt skadde, forteller Harald Flaten, som er faren til én av elevene på ulykkesbussen, til Firda.

Han sier at å oppleve en sånn ulykke er alle foreldres mareritt. Hans datter Marte Kristine kom fra hendelsen med en brukket arm, men har mistet to av sine klassekamerater.

Ulykken skjedde i Nanyuki i Kenya.

Slutt på turene

Elevene dro fra Norge 12. februar for å drive med blant annet friluftsliv og bistandsarbeid i Kenya og Tanzania, i tillegg til fjellklatring i Mount Kenya ved Nairobi.

Folkehøyskoleelevene skulle reise tilbake til Norge 6. mars, men rektor Jens Rindal sier til Stavanger Aftenblad at han regner med at hjemreisen vil skje før den fastsatte datoen.

For to år siden omkom en 18 år gammel gutt fra Vennesla i en lignende trafikkulykke i Kusumi i Kenya da minibussen elevene satt i, ble påkjørt av en lastebil. 18-åringen var med på en skoletur i regi av Kvadraturen skolesenter i Kristiansand. Skolesenteret sluttet med skoleturer til Kenya etter ulykken.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere