Gå til sidens hovedinnhold

Medhjelper kan være avslørt på YouTube

Säpo ønsker å undersøke lydfiler som ble lagt ut på YouTube ett døgn etter selvmordsaksjonen i Stockholm.

Like før jul ble Sverige rammet av den første selvmordsaksjonen på svensk jord da Taimour Abdulwahab (28) sprengte seg selv i luften midt i den populære handlegaten Drottningsgatan i Stockholm sentrum. Abdulwahab var den eneste personen som omkom i aksjonen.

Det svenske etterretningspolitiet Säpo har hatt mistanke om at den svenske selvmordsbomberen hadde én eller flere medhjelpere, men så langt har ikke dette blitt bekreftet.

Den svenske avisen Aftonbladet skriver at en mulig medhjelper kan være avslørt på YouTube.

Usensurerte lydfiler
Bare ett døgn etter selvmordsaksjonen ble det lagt ut tre usensurerte lydfiler på YouTube på tre ulike språk av selvmordsbomberens advarsler til det svenske folket.

- Dette er interessant. Vi må undersøke det, sier Mikael Gunnarsson i Säpo til Aftonbladet.

Les også: Kona snakker ut om selvmordsbomberen

Sendte ut en advarsel
Ti minutter før selvmordsaksjonen fant sted 11. desember, sendte Abdulwahab ut lydfiler på tre ulike språk til det svenske nyhetsbyrået TT, Säpo og sin familie og kone.

Først den 15. desember ble disse lydinnspillingene offentliggjort.

På YouTube-kontoen Mona123Timo ble det allerede den 13. desember publisert tre usensurerte klipp på alle tre språk, hvilket viser at noen andre trolig hadde tilgang til innspillingene. Dette underbygger teorien om at Abdulwahab hadde medhjelpere.

72 jomfruer
På materialet som ble lagt ut på YouTube, er det også lagt ut bilder som henviser til 72 jomfruer som venter på martyren i paradis.

YouTube-kontoen har vært registrert i fire år, og det er tidligere lagt ut videosekvenser av Abdulwahab og konas hus i Luton i Storbritannia. Säpo bekrefter overfor Aftonbladet at de har hatt kjennskap til denne kontoen.