*Nettavisen* Nyheter.

Media går i seg selv

Foto: (Mediehuset Nettavisen)

- Tragediene i Oslo og på Utøya har satt norske medier på store prøver, sier leder for IJ.

29.07.11 08:02

(SIDE2): - Jeg har tatt initiativ til at IJ og vi som arbeider der, i samarbeid med presseorganisasjonene, skal lage en ordentlig undersøkelse og rapport om hvordan norske medier har taklet dekningen av denne vanskelige saken, sier Frode Rekve (60), som har vært leder ved Institutt for Journalistikk (IJ) siden juni 2009. Han har tidligere arbeidet ved IJ fra 1993 til 2000

Utfordrende
- Dette er det vanskeligste saken norsk presse noensinne har stått ovenfor. Noe vanskeligere har vi aldri hatt i min tid som journalist, og jeg er nesten 60 år...

Rekve forteller at tragediene i Oslo og på Utøya har satt norske medier på veldig store prøver.

- Som leder i IJ vil jeg prøve å ta rede på hvordan vi har lyktes med dekningen når det gjelder de reglene vi selv har laget for god journalistikk og presseskikk, Vær Varsom-plakaten og Redaktør-plakaten. Så langt, med noen få unntak (som jeg vet for lite om bakgrunnen om), så har norske medier, spesielt TV 2 og NRK med sine kontuerlige sendinger, kommet meget godt fra det.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Han understreker at dette har vært en kjempekatastrofe, og at det er lett å være «etterpå klok», men at man selvfølgelig ikke skal dytte noe av det dårlige under en stol.

- Undersøkelsen blir ikke satt i verk på bakgrunn av en flom av kritikk. Norsk pressefolk har vist en iver for å gi folk det de trengte; god og viktig informasjon. Men er det noen begivenhet i min tid som journalist som påkrever at vi undersøker hvordan apparatet vårt virker - hvordan vi publiserer og formidler, så er det nå, sier Rekve til Side2.

LES MER:- Kan være lurt å skjerme seg

Ros og kritikk
- Undersøkelsen vil registrere og vurdere alt av intervjuer, redaksjoner, journalister, og redaktører - og sjekke hvilke dilammer de følte de sto opp i, og hvilke valg som ble tatt. Alt i alt vil dette vise om det er blitt gjort en kvalitativ god jobb.

- Kanskje har vi bomma litt her. Vel, så får vi tåle det. Det finnes sine forklaringer. Ved en begivenhet som dette vil publikum evaluere vårt arbeid. Vi har fått både ros og kritikk. Selvfølgelig må vi gå igjennom arbeidet vårt.

Rekved er spesielt imponert over VG og Dagsavisen som fikk lokalene sine ødelagte av bomben. Mens VG dekket fra et hotellrom, holdt Dagsavisen til i stuen.

- Jeg har registrert at journalister har tatt kontakt med livredde ungdommer på Utøya. Men det var vanskelig å vite hva som skjedde der for alle utenforstående. Jeg tror at mediefolk bare er mennesker, og at vi ble satt på prøve. Jeg har ingen følelse av at de som har dekket saken har villet noe vondt. Men i så dramatiske hendelser, som både er stygt og groteskt, et det veldig lett å tråkke feil.

Etiske beslutninger
IJ-lederen sier at det har foregått mange viktige etiske diskusjoner rundt om kring i norske redaksjoner, og at det har mange har måttet ta vanskelige beslutninger.

- Spesielt med tanke på bildedekning, når så mange var døde.

Bilder som er blitt vist er blant annet livløs ungdom dekket av hvit plast, og bilder av gjerningsmannen i strandkanten mens han skyter.

I tillegg er det vanskelig å ta stilling til at gjerningsmannen vil at bildene av ham skal spres. Han har også en ideologi som han ville ha spredt. Og det får han.

- Nå er det viktig at mediene har et ansvar for å ha en holdning til det vi skriver, og ha en kritisk distanse. Undersøkelsen kommer til å bli både riktig og krevende. Jeg er glad for at lederen av norske journalister slutter seg til dette, og at presseorganisasjonene er glade for at IJ går i gang med dette, sier han.

Frode Rekve har arbeidet lenge i NRK, og har også arbeidet flere år i ulike lokal- og riksaviser. Han kom til IJ fra stillingen som ansvarlig redaktør i Halden Arbeiderblad.

På IJ har han holdt kurs og undervist i utenriksjournalistikk, redaksjonell utvikling og evaluering, radio og TV-journalistikk, språk og flermedial ledelse.

LES OGSÅ:- Pressen må ta mer hensyn

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag