*Nettavisen* Nyheter.

Mediaas må betale 50.000 kroner til NRK

OPPSAGT: NRK-profil Steinar Mediaas ble sagt opp 31. januar da NRK har en maksaldersgrense på 67 år. Foto: Anne Liv Ekroll

NRKs tidligere økonomikommentator Steinar Mediaas (67) får ikke bli i jobben til saken om oppsigelse er avgjort. Det har Oslo byfogdembete avgjort.

26.02.14 12:52

Mediaas har klaget arbeidsgiveren inn for Likestillings- og diskrimineringsombudet etter at han måtte slutte da han fylte 67 år.

Ombudet konkluderer med at NRK har aldersdiskriminert Mediaas, men avgjørelsen er ikke juridisk bindende. Han gikk derfor til byfogden for – gjennom et midlertidig forføyning – å få stå i stillingen til saken har en rettskraftig avgjørelse.

Ikke medhold
Onsdag ble det klart at Mediaas ikke får medhold i kravet. Han må i tillegg betale 50.000 kroner av NRKs sakskostnader på til sammen drøyt 140.000 kroner, ifølge kjennelsen.

Mediaas mottok i starten av juli 2013 et varsel om at han måtte gå av med pensjon, men varslet allerede i januar det året at han ønsket å jobbe til han er 70 år. Retten legger likevel vekt på at Mediaas ikke tok kontakt med personalavdelingen eller andre i NRK da han mottok brevet i juli – og den slår fast at en midlertidig forføyning er lite egnet i en såpass prinsipiell sak.

Retten tar imidlertid ikke stilling til kravet fra Mediaas om å få jobben tilbake og avgjørelsen er ikke til hinder for at han kan gå til søksmål mot arbeidsgiveren.

- Bryter forbudet
Avgjørelsen
fra Likestillings- og diskrimineringsombudet ble offentliggjort tidligere denne måneden.

- NRK bryter diskrimineringsforbudet i Arbeidsmiljøloven når de krever at Mediaas må slutte fordi han har fylt 67 år, uttalte Elisabeth Lier Haugseth, leder for ombudets avdeling for lov og rettigheter.

NRK har begrunnet avgjørelsen med en avtale med arbeidstakerorganisasjonene om at øvre aldersgrense for journalister i NRK er 67 år. Ombudet konkluderer med at denne avtalen ikke lovlig kan sette til side den lovfestede øvre aldersgrensen på 70 år.

- Partene kan ikke avtale seg bort fra diskrimineringsvernet, poengterte avdelingslederen.

NRK kan anke avgjørelsen inn for Likestillings- og diskrimineringsnemnda, men det er så langt ikke klart om det kommer til å skje. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.