RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Medier vil hjelpe barn å forstå Beslan

Foto: AFP/Scanpix
Mens Russland sørger og Beslan begraver sine døde, sliter sjokkerte foreldre verden over med det samme vanskelige problemet: Hva skal vi si til barna?

Medier vil hjelpe verdens barn til å forstå Beslan

Uansett hvor på kloden man bor, vil barnas spørsmål være de samme: Hvorfor skjer slike ting? Kan det skje her, på skolen min? Hvem var det som drepte alle de barna? Hvorfor ble de drept?

Halvparten av de mer enn 330 som mistet livet under gisseldramaet i Beslan og stormingen av skolen, var barn. Nå må ungdomsblader, fjernsynsprogrammer og nettsteder finne ut hvordan de kan fortelle den harde sannheten uten å skape for mye angst.

Lavmælt
Newsround, den britiske rikskringkastingen BBCs nettsted for barn, gjør ikke noe forsøk på å skjule omfanget av eller brutaliteten i Beslan-tragedien. Men presentasjonen er det stikk motsatte av sensasjonspreget, og bærer snarere preg av typisk britisk understatement.

Teksten på Newsround er ikke illustrert med bilder av soldater i full kampmundur, vettskremte barn eller sørgende foreldre. I stedet viser BBC en liten pike som tenner et lys, et foto som maner til sorg og ettertanke snarere enn til redsel.

Den tyske fjernsynskanalen ZDFs barneprogram Logo går rett på sak.

- Barna viste intens interesse for gisseldramaet i Beslan, fordi det minnet dem om dagliglivet, det handlet jo om barn som gikk på skolen, sier ZDFs talskvinne Verena Egbringhoff.

Hvorfor?
Logo fikk enorme mengder e-post fra unge seere, som først og fremst ville vite hvorfor den russiske regjering ikke ga etter for gisseltakernes krav.

- Barna har problemer med å forstå hvorfor regjeringen ikke gjorde alt den kunne for å redde så mange liv, forteller Egbringhoff.

- Vi måtte forklare sammenhengen og hvilket dilemma regjeringen sto overfor, tilføyer hun. I Italia har den katolske Il Giornalino, Europas eldste barneblad, viet hele sitt nyeste nummer til tragedien i Beslan.

På omslaget kikker Il Giornalinos gjennomgangsfigur Pallino ut av vinduet og får øye på en sky av stjerner som stiger til værs fra en eksplosjon. "Englene fra Beslan", lyder overskriften over tegningen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere