RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Medisin for dårlig aksje-timing

Sist oppdatert:
Ola og Kari bommet fullstendig med sine tunge kjøpe av aksjefond da børsene var på topp. Nå tilbyr forvaltningsselskapene seg å overta jobben med å gå ut og inn av aksjemarkedet for deg
De siste årene har vært fryktelige for den som har sittet med aksjer eller aksjefond. Nedturen har vært den verste siden krakket i 1929.

For fondssparerne er egentlig situasjonen enda verre, for tyngden av nytegning kom da markedene var på topp i 1999 og 2000. Elendigtiming har altså gjort fondssparernes tap enda verre enn det generelle børsfallet.

De siste årene har da også skremte småsparere snudd ryggen til aksjefond.

- Folk er blitt skremt. Folk har fått angst, medgir adm. direktør Jan B. Penne i DnB Investor overfor iMarkedet.

Nye produkter
Nå forsøker forvaltningsselskapene å selge produkter som kombinerer aksjeinvesteringer med investeringer i mindre risikable rentepapirer, og hvor eksponeringen kan vektes kraftig opp og ned avhengig av hva forvalteren mener er riktig.

Siste høst lanserte Storebrand produktet Aktiv Allokering, og denne uken starter DnB Investor markedsføringen av DnB Kompass.

I begge tilfellene setter man sammen ulike aksje- og rentefond for å skape den fordelingen man mener er riktig for kunden, selv om filosofien er nokså ulik.

Skal ikke tape
Penne i DnB Investor sier at hovedmålet med DnB Kompass er å unngå å tape penger på fem års sikt, og dernest å skape meravkstning.

Hvis man ligger godt an i forhold til å sikre investert beløp, kan man ta høyere risiko, noe som i praksis innebærer økt aksjeandel.

- Hvis du starter 1. januar og markedet i januar har gått opp 7 prosent, så kan du ta større risiko i forhold til målet om ikke å tape penger, sier Penne.

- Vi tar risiko hvis vi har kapasitet til det, mens vi ikke tillegger eget syn på om markedet skal opp eller ned vekt, sier Penne.

- Denne måten å investere på er annerledes enn det vi vanligvis har gått ut med. Det vi har predikert er kjøp og sitt. Det tror vi fortsatt er en veldig god strategi for mange, men det kan bli veldig tungt underveis. Ikke alle har mage til det, sier Penne, som legger til at det er for tidlig å si noe om responsen på produktet, som ble lansert denne uken.

DnB Kompass kan i ekstreme tilfeler sitte bare på aksjer, eller bare på rentepapirer. Honoraret er på 0,25 prosent årlig, i tillegg til honorarene i de underliggende fondene, totalt 0,75 til 2,25 prosent i året.

Skal slå risikofri rente
Storebrand Aktiv Allokering ble lansert sist høst. Her kan aksjeandelen variere mellom 20 og 80 prosent. Målsetningen å slå risikofri pengemarkedsrente.

Investeringsdirektør Hans Aasnæs i Storebrand Kapitalforvaltning sier til iMarkedet at ideen her er å tilby småkundene de samme tjenestene innen fordeling på ulike aktiva som man lenge har drevet overfor store kunder som pensjonskasser og livselskaper.

Han tror mange som har investert i rene aksjefond er blitt skremt av nedturen de siste årene. - De fleste var nok ikke forberedt på å ta det "badet", sier han.

Aasnæs sier man ikke vil øke risikoen i dette fondet hvis det har gått godt, og motsatt hvis det har utviklet seg dårlig. - Vi tenker egentlig motsatt, sier han.

- Vi gjør en taktisk fordeling i dette fondet basert på den markedskunnskap vi lenge har brukt overfor våre eksisterende kunder, sier han. Fordelingen på ulike investeringsalternativer følger det som blir lagt til grunn også for de store kundene.

Aasnæs anslår at fondet nå har omtrent det han vil kalle en normalfordeling av aksjer på 40-45 prosent. Ved nyttår var andelen rundt 30-35 prosent. Han sier at oppvektingen ble gjort un uke for tidlig i forhold når markedet nådde bunnen i vinter. Man har blant annet vektet opp europeiske aksjer og verdiaksjer i Norge. Det siste er et kodeord for solide selskaper som prises moderat i forhold til dagens inntjening.

Det årlige forvaltningshonorarer for Storebrand Aktiv Allokering er inntil 2 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere