*Nettavisen* Nyheter.

Medisinforbruk etableres i tenårene

Foto: (iStockPhoto)

Ny forskning viser at vaner du har som ungdom følger deg når du blir eldre.

(BIIPMAG): Det kan være en dårlig idé å ta hodepinetabletter som 15-åring hvis man føler seg stresset på skolen eller har litt vondt i hodet. Grunnen er at hvis du spiser hodepinetabletter som ung er det stor risiko for at du også vil gjøre det som voksen, viser ny forskning.

Skader
Hodepilletabletter kan gi skader på både lever, mage og tarm. I tillegg er det stor sannsynlighet for at man vil ta piller hyppig som voksen hvis man har gjort det som tenåring.

Det avslører en ny dansk undersøkelse som er den første i verden til å dokumentere at tenåringer tar med seg medisinvanene sine videre inn i voksenlivet:

- Sannsynligheten for å ta medisin mot hodepine som voksen stiger markant hvis man har tatt det i tidlig alder, og vi kan se at noen tar piller selv om de ikke har hodepine, sier professor Ebba Holme Hansen ifølge videnskab.dk.

Tar du ofte hodepinetabletter selv om du bare har litt vondt i hodet? Kommentér nederst!

Starter i ungdomsårene
Derfor er bruken av smertestillende medisin en adferd som blir grunnlagt i tenårene i likhet med for eksempel tobakk, alkohol og trening.

Risikoen for å spise piller som 27-åring er nemlig markant større hvis man også har spist piller som 15- og 19-åring.

Undersøkelsen som er gjennomført består av spørreskjemasvar fra 614 dansker som blant annet har fortalt om sin erfaring med hodepine og bruk av smertestillende medisin som 15-, 19- og 27-åring.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jenter har større forbruk
Resultatene viser også at jenter er langt større forbrukere av smertestillende medisin enn gutter.

Hver tredje jente på 15 år i undersøkelsen hadde spist en hodepinetablett i løpet av de siste 14 dagene, mens det var annen hver jente på 19 år. Til sammenligning hadde bare hver femte gutt på 15 eller 19 år denne vanen.

- Spiser piller som pommes frites
Forskerne kan ikke med sikkerhet forklare denne forskjellen mellom gutter og jenter, men en del av årsaken ligger trolig i livet med vennene:

- Medisinadferden avhenger av hvem man omgås. Medisinforbruk blir en slags norm, i likhet med å spise pommes frites eller gulerøtter, sier Hansen.

I tillegg har nok pilleforbruket også noe med det psykiske å gjøre. Amerikanske forskere har nemlig funnet ut av paracetamol i for eksempel hodepinetabletter demper smerten som en person kan føle når han eller hun blir holdt utenfor sosiale sammenhenger.

Siste fra BiipMag: Gå til forsiden her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag